Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 skvělých tipů pro bezproblémové grilování

5 skvělých tipů pro bezproblémové grilování - postup přípravy

Není mnoho příjemnějších letních aktivit než je zahradní grilovací party. Domácí lahodně propečené hamburgery, steaky či ryby jsou prostě k sežrání. Pokud při jejich přípravě navíc použijete následujících pět tipů, bude pro vás příprava jídla na grilu ještě mnohem snazší.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Na hamburgery položte led

Pokud se chystáte grilovat hamburgery, připravte si nyní k ruce kromě masa také kostky ledu a másla. Na každou placku z mletého masa při grilování položte kousek ledu a másla a grilujte, jak jste zvyklí. Tyto přísady pomohou zabránit vysychání masa, které tak bude zvenčí křupavé a uvnitř zůstane lahodně šťavnaté.

2. KROK

Uhlí položte jen na jednu stranu grilu

Pokud míváte potíže s častým připalováním grilovaných pokrmů, zkuste umístit žhavé uhlíky jen do jedné části grilu. Díky tomu získáte dvě tepelné části a můžete maso v případě, že se začne připalovat, přemístit do té chladnější, čímž sice bude pokračovat grilování, ale riziko vzniku připálenin se rapidně sníží.

3. KROK

Ryby namočte do vody

Ryby a voda k sobě neodmyslitelně patří, málokoho by však napadlo, že to platí i v případě grilování. Pokud rybu před pobytem na rozpáleném roštu ponoříte na 10 minut do vody s rozpuštěnou solí, zabráníte tak rozpadání masa při následné tepelné úpravě.

4. KROK

Postříkejte maso moštem

Jablečný mošt je zázračná tekutina, která dokáže vašemu grilovanému masu dodat jedinečnou chuť a vůni a navíc zabrání jeho vysychání během pobytu na roštu. Stačí moštem naplnit rozprašovač a během grilování jím maso postříkat. Namísto moštu můžete použít i rozředěnou BBQ omáčku.

5. KROK

Pokrmy si připravte předem

Pokud čekáte zahradní slavnost s množstvím hostů, možná vás přemáhá nervozita z nedočkavých strávníků, kteří stojí u grilu doslova frontu. Tomu můžete předejít tak, že se na grilování připravíte dopředu. Začněte proto grilovat s dostatečným předstihem, abyste měli jídlo nachystané už při příchodu hostů nebo krátce po něm.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů