Domácí mátový sirup bez cukru - postup přípravy
Domácí mátový sirup je osvěžující a chuťově originální. Můžete ho použít k přípravě nápojů, k vytvoření zmrzliny nebo jiných dezertů. Výhodou receptu je absence cukru.
Ingredience
Do vody vložte stévii a přiveďte ji k varu – potrvá to přibližně 3 minuty. Po této době ke stévii přidejte snítky máty a bylinky vařte dalších 10 minut pod pokličkou.
Následně hrnec z tepla odstavte a nechte ho 24 hodin stát na chladném místě. Poté šťávu z bylinek proceďte do jiného hrnce a vmíchejte do ní citronovou šťávu.
Hrnec položte na sporák a tekutinu přiveďte k varu. Domácí mátový sirup vařte na mírném ohni 5 – 10 minut a poté jej vlijte do sterilizovaných sklenic, které uzavřete víčky.
Poznámka: Tento recept je koncipován pro vytvoření 8 sklenic sirupu o objemu 300 ml.
Sklenice vložte do hrnce se dnem vyloženým utěrkou, zalijte je vodou až po víčka a vařte je 10 minut.
Poznámka: Domácí mátový sirup skladujte na chladném a temném místě. Můžete ho přidávat do vody, čaje, nebo ho můžete použít k výrobě zmrzliny či jiných dezertů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch