Nakládané okurky s česnekem a koprem - postup přípravy
Připravte si domácí pochoutku s bohatou, výraznou a osvěžující chutí. Nakládané okurky s česnekem a koprem jsou klasikou, která skvěle doplní saláty i maso.
Základ
Nálev
Okurky důkladně omyjte a ponořte je do studené vody na 1–2 hodiny. Díky tomu budou pevné a křupavé. Poté začněte s plněním sterilizované sklenice.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit jednu třílitrovou sklenici.
Dno sklenice pokryjte překrojeným stroužkem česneku, oloupanou špičkou křenu, květy kopru a naplňte ji okurkami, světlejším koncem směrem nahoru.
Tip: Aby okurky ve sklenici neplavaly, vložte je do ní natěsno.
Zbytek křenu nakrájejte na čtyři kusy, z nichž dva přidejte do sklenice, společně půlkou křenového listu, polovinou hlávky česneku, květy kopru a dalšími okurkami.
Do sklenice vložte druhou polovinu hlávky česneku se zbytkem křenu, okurek, křenového listu a připravte nálev.
Tip: Před plněním sterilizujte sklenici i víčko. Díky tomu zabráníte znehodnocení obsahu nádoby bakteriemi.
Do hrnce vlijte vodu, smíchejte ji se solí a nálev vařte 1–2 minuty. Poté ho nechte chladnout 10 minut a vlijte ho do sklenice tak, aby byly okurky zcela ponořené.
Poznámka: Pokud by některá z okurek nebyla ponořená, mohla by zplesnivět.
Sklenici volně přiklopte víčkem, dokud zcela nevychladne. Poté víčko utáhněte a sklenici nechte stát na teplém místě po dobu 2–3 dní, před konzumací jejího obsahu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kuchnia Pyszności