Borůvkový řez se smetanovou náplní - postup přípravy
Borůvkový řez se smetanovou náplní je dezert, který kombinuje osvěžující chuť borůvek s jemnou smetanou. Po rozkrojení vypadá zajímavě, což ohromí vaše blízké.
Korpus
Smetanová náplň s drobenkou
Borůvková náplň
Poleva
Nejprve připravte korpus. V míse vyšlehejte vaječné žloutky se špetkou soli a 60 g cukru. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do směsi kakao a vodu.
Poznámka: Všechny suché ingredience doporučujeme před použitím prosít. Díky tomu vznikne hladké těsto bez hrudek.
V jiné misce smíchejte mouku se škrobem a kypřicím práškem do pečiva. Suché ingredience následně vmíchejte do kakaové hmoty. Na závěr vyšlehejte z vaječných bílků a 60 g cukru tuhý sníh, který do těsta opatrně vmíchejte.
Těsto nalijte do dortového ráfku na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
Tip: Aby se korpus po upečení z dortového ráfku lépe vyndával, vymažte ho trochou másla a vysypte trochou mouky.
Po upečení korpus vyjměte z trouby a nechte ho volně vychladnout. Zatím připravte smetanovou náplň. V menší misce smíchejte želatinu se studenou vodou a nechte ji rozpustit. V jiné míse vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem a vzniklou směs rozdělte na dvě stejné části.
Korpus vyjměte z dortového ráfku a horizontálně ho rozřízněte na dvě části. Jednu část vložte do mixéru, kde z něj vytvořte hrubý prášek. Do jedné části smetanové náplně vmíchejte rozpuštěnou želatinu a poté prášek z korpusu.
V jiné míse vyšlehejte smetanu dotuha a vmíchejte ji do směsi s korpusem. Smetanovou náplní potřete korpus a vložte ho na 15 minut do lednice. Mezi tím připravte borůvkovou náplň.
Do pánve vložte omyté borůvky, které zasypte cukrem a zalijte citronovou šťávou. Poté je vařte na mírném ohni, pod pokličkou, 7 minut. Borůvky následně slijte do mísy. Šťávu odložte bokem a borůvky rozmixujte.
Želatinu rozpusťte ve vodě stejně, jako jste to udělali u smetanové náplně s korpusem, vlijte ji do druhé části smetanové náplně, do které vmíchejte také rozmixované borůvky.
V jiné míse vyšlehejte smetanu dotuha a vmíchejte ji do borůvkové náplně, kterou následně potřete povrch vychlazeného dezertu.
Poznámka: Dezert vložte na dalších 30 minut do lednice.
Nyní připravte polevu. V misce smíchejte želatinu s vodou, rozpusťte ji a vmíchejte ji do borůvkové šťávy, kterou polijte povrch dezertu. Borůvkový řez vložte na další 3 hodiny do lednice a servírujte ho poté nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Leckeres und einfaches Essen