Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný drobenkový jablečný koláč

2,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Nadýchaný drobenkový jablečný koláč - postup přípravy

Pokud máte doma pár jablek, pak musíte vyzkoušet tento snadný dezert. Koláč s křupavou drobenku, sladkou jablečnou náplní a nadýchaným suflé si okamžitě zamilujete.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Drobenkové těsto

Jablečná náplň

Smetanová náplň

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Smíchejte hladkou mouku s kypřicím práškem a solí. Poté přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Důkladně směs promíchejte, dokud nezískáte drobenkovou konzistenci.

2. KROK

Cukr lehce vyšlehejte se žloutky a vlijte je k těstu. Poté opět vypracujte drobenku. Nasypte 2/3 do formy, upěchujte ji a vytvořte okraje vysoké asi 3 cm. Poté dejte formu na 20 minut do lednice. Zbylou drobenku vložte do mrazáku.

3. KROK

Omyjte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kostky. Přidejte citronovou šťávu a důkladně je promíchejte. Poté přidejte 40 g cukru a na mírném ohni je duste po dobu 10 minut, občas promíchejte.

4. KROK

V hluboké misce vyšlehejte do tuhého sněhu bílky se 40 g cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru. Poté přidejte zakysanou smetanu a kukuřičný škrob. Důkladně vše promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.

5. KROK

Na těsto vložte vychladlá jablka a rovnoměrně je rozetřete. Poté přilijte smetanovou náplň a zarovnejte ji lžící. Nakonec koláč posypte drobenkou.

6. KROK

Formu dejte do předehřáté trouby na 170°C a koláč pečte 40–45 minut. Po vytáhnutí z trouby se může zdát, že je nadměrně nafouknutý, ale během několika minut se zase vrátí do normálu a zachová si svou nadýchanou texturu.

7. KROK

Jablečný koláč nechte zcela vychladnout a poté ho nakrájejte, posypte ho moučkovým cukrem a servírujte.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů