Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kvašená zelenina na 3 způsoby

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Domácí kvašená zelenina na 3 způsoby - postup přípravy

Domácí kvašená zelenina je plná vitamínů, což z ní dělá skvělý doplněk pro podporu trávení a imunity. Můžete ji servírovat jako přílohu k masu nebo ji přidat do salátů.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Nálev

1. postup

2. postup

3. postup

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do vody vsypte sůl a přiveďte ji k varu – potrvá to přibližně 3 minuty. Poté tekutinu odstavte z tepla a nechte ji volně vychladnout. Zatím naplňte zavařovací sklenice třemi různými způsoby. 

2. KROK

1. způsob

Zelí nakrájejte na tenké nudličky, které vložte do sterilizované sklenice, kde je zalijte vlažnou vodou, tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Na sklenici volně položte víčko a nechte ji stát.

3. KROK

2. způsob

Oloupanou mrkev nastrouhejte na nudličky a červenou papriku nakrájejte na proužky. 

Poznámka: Před krájením z papriky odstraňte semeník.

4. KROK

Květák rozdělte na jednotlivé růžičky a zeleninou, střídavě, naplňte sterilizovanou sklenici, do které vlijte vroucí vodu se solí tak, aby byl její obsah ponořený. Poté sklenici volně přikryjte víčkem.

5. KROK

3. způsob

Třetinu hlávkového zelí nakrájejte na menší kousky, omytá jablka nakrájejte na čtvrtky, řepu nakrájejte na kolečka a česnek oloupejte. 

Poznámka: Před tím, než budete jablka krájet, odstraňte z nich jádřinec.

6. KROK

Sterilizovanou sklenici naplňte připravenou zeleninou a do sklenice nalijte vroucí vodu se solí tak, aby byla zelenina zcela ponořená. Na sklenici následně volně položte víčko.

7. KROK

Takto připravenou zeleninu nechte 2–3 dny stát v pokojové teplotě. 

Tip: Zelenina bude pracovat a může se stát, že ze sklenic bude vytékat tekutina. Proto každou sklenici položte na talířek.

8. KROK

Každý den zeleninu prošťouchněte špejlí, která pomůže ze sklenic odstranit oxid uhličitý. Po třech dnech kvašení sklenice uzavřete pevně víčky a skladujte je další 2–3 dny v lednici.

Poznámka: Důležité je, aby byla zelenina stále zcela ponořená. 

9. KROK

Domácí kvašenou zeleninu můžete servírovat jako salát s pečivem, ale také jako přílohu k hlavnímu chodu, která je osvěžující a skvěle chutná.

10. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK

Zdroj receptu: УХ ТЫ,КУХНЯ

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů