Galatopita aneb Řecký pudinkový koláč - postup přípravy
Galatopita, neboli řecký pudinkový koláč, je pochoutka, kterou můžete servírovat jako dezert, ale také sladkou snídani. Výhodou je velmi rychlá a jednoduchá příprava.
Těsto
Na vymazání a vysypání
Na potření
Na posypání
Nejprve připravte těsto. Mléko nalijte do pánve, kde ho smíchejte s cukrem, krupicí, citronovou kůrou a citronovou šťávou.
Poznámka: Kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
V misce vyšlehejte vejce se špetkou soli a kukuřičným škrobem a vzniklou směs vmíchejte do směsi v pánvi. Vše zahřívejte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Těsto odstavte z tepla a vmíchejte do něj máslo s vanilkovým extraktem.
Dortový ráfek vymažte olejem, vysypte krupicí a vlijte do něj připravené těsto. V jiné misce smíchejte vaječný žloutek s trochou mléka a směsí potřete povrch těsta. Dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Galatopitu nechte volně vychladnout a poté ji vložte na 1 hodinu do lednice.
Tip: Dezert servírujte nakrájený na kousky, které posypte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Každou porci můžete ozdobit několika lístky máty.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Greek Cuisine