Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený dort ve stylu tiramisu s pečeným korpusem

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Vrstvený dort ve stylu tiramisu s pečeným korpusem - postup přípravy

Od té doby, o se svět dozvěděl o dobrotě zvané tiramisu začaly vznikat nejrůznější možné i nemožné varianty tohoto dezertu. Některé byly dobré a jiné ještě lepší. My pro vás máme jeden recept z kategorie „ještě lepší“. Jedná se o klasický vrstvený dort, jehož korpusy jsou napuštěné kávovým sirupem a svírají mezi sebou báječnou náplň ze smetanového sýra.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Cukrový sirup

Kávový sirup

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem a směs nařeďte čtyřmi lžícemi vody. Šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte bělavou a pěnivou konzistenci. Bílky ve vedlejší misce vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu, který jemně stěrku vmíchejte do žloutkové kompozice. Nakonec do mísy prosejte přes jemné sítko ve dvou krocích hladkou mouku a pokaždé ji velmi dobře zapracujte.

2. KROK

Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich zvlášť vlijte do menšího plechu vyloženého pečicím papírem, urovnejte povrch do roviny a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce a mezitím upečte druhý plát těsta. Když jsou oba pláty upečené a vychladlé, sloupněte z nich pečicí papír.

3. KROK

Pro přípravu cukrového sirupu nasypejte cukr do kastrůlku a zalijte ho vodou. Při střední teplotě zahřívejte směs, dokud se cukr úplně nerozpustí a nezačne se vařit. Povařte sirup 3 minuty a hrnec odstavte z kamen. Do hluboké misky vložte tři vaječné žloutky a začněte je šlehat elektrickým šlehačem. Během toho k nim tenkým pramínkem přilévejte horký cukrový sirup a míchejte, dokud směs úplně nevychladne. Pak přidejte 500 gramů mascarpone, a ještě jednou prošlehejte.

4. KROK

Ve studené vodě nechte nabobtnat želatinu. Na kamnech zahřejte 50 ml tekuté smetany a když se přiblíží k varu, odstavte ji a přidejte k ní dobře vymačkané plátky želatiny. Dobře promíchejte a za stálého míchání vlijte kompozici do smetanového krému. Nakonec vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny, špachtlí ji vmíchejte do krému a nechte vše vychladit v lednici.

5. KROK

Kávový sirup připravte tak, že vlijete všechny ingredience do rendlíku a na kamnech přiveďte k varu. Pak odstavte z ohně a sestavte dort. Na tác položte jeden korpus a rovnoměrně ho polijte polovinou kávového sirupu a počkejte, až se vsákne. Pak na těsto rozprostřete poloviční množství krému, který zakryjte druhým plátem těsta. Na ten nalijte zbytek kávového sirupu a potřete zbylým smetanovým krémem. Pokud chcete, můžete krém navrstvit s pomocí ozdobného cukrářského sáčku.

6. KROK

Povrch dortu pak posypejte přes sítko kakaem a vložte ho přes noc do lednice.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů