Griliášové řezy s vlašskými ořechy - postup přípravy
Griliášové řezy s křupavými vlašskými ořechy se skvěle hodí na vánoční stůl i ke kávě během celého roku. Recept vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou.
Ingredience
Do hrnce nasypte cukr, který přihřívejte, dokud nezkaramelizuje. Asi po 5 minutách do něj vmíchejte změklé máslo, které nechte, za stálého míchání, pomalu rozpouštět.
Poznámka: Máslo přidávejte po malých částech.
Asi po 10 minutách vaření odstavte směs z tepla a do směsi, postupně, vmíchejte kondenzované mléko.
Poznámka: Kondenzované mléko přidávejte natřikrát a za stálého míchání.
Hrnec vraťte zpět na sporák a pokračujte ve vaření 1–2 minuty.
Tip: Směs nezahřívejte příliš dlouho. Čím déle na ní bude působit teplo, tím hustější bude a může vám vzniknout tuhá hmota, s kterou by se vám špatně pracovalo.
Do vzniklého karamelu vmíchejte nejprve mleté vlašské ořechy. Poté, co se ingredience propojí, vmíchejte do nich nasekané vlašské ořechy.
Tip: Zda použijete jen nasekané nebo mleté ořechy, či jejich kombinaci, závisí zcela na vaší chuti.
Část karamelové hmoty s ořechy natřete na první oplatek a přikryjte ji druhým oplatkem. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení byste měli zakončit oplatkem.
Tip: Směs nenatírejte až ke kraji oplatků, aby nevytekla.
Griliášové řezy nechte volně stát 1 hodinu v pokojové teplotě. Poté na ně položte závaží a nechte je tuhnout do druhého dne. Cukroví servírujte nakrájené na obdélníky.
Tip: Jako závaží můžete použít například balení cukru nebo mouky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj