Koláč s čokoládovou polevou a pistáciemi - postup přípravy
Připravte si jeden z nejoriginálnějších dezertů, kterým ohromíte své hosty. Koláč s čokoládovou polevou a pistáciemi je nadýchaný a uvnitř skrývá šlehačku.
Základ
Na vymazání
Poleva
Náplň
Zdobení
Nejprve připravte základ. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, do které následně přidejte mléko a olej.
Šleháním ingredience spojte a přidejte do nich mouku s kakaem, vanilkovým cukrem a kypřicím práškem do pečiva.
Poznámka: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Formu na pečení vymažte trochou másla, kterým pomažte také dno a stěny osmi stejných sklenic. Ty vyskládejte do formy na pečení ve dvou řadách.
Tip: Inspirujte se postupem níže ve videu.
Do prostor mezi sklenicemi nalijte připravený základ na dezert a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25–30 minut.
Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je základ na dezert upečený, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Nyní připravte polevu. V rendlíku smíchejte vaječný žloutek se škrobem, kakaem, cukrem a mlékem. Jakmile se ingredience propojí, zahřívejte je 3–4 minuty, do zhoustnutí. Směs odstavte z tepla a vmíchejte do ní vanilkový cukr s máslem a čokoládou.
Poté, co se ingredience rozpustí, vmíchejte do směsi smetanu. Z upečeného základu na dezert vyjměte sklenice a rozkrojte ho na kousky tak, aby ve středu každého z nich byl otvor, vytvořený sklenicí.
Každý otvor vyplňte šlehačkou a zalijte připravenou polevou, kterou posypte nasekanými pistáciemi.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Halimeina kuchyně