Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčná, měkká a superrychlá bábovka

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vláčná, měkká a superrychlá bábovka - postup přípravy

Není klasičtější české buchty, než je bábovka. Šlehaná, olejová, mramorovaná, variant je bezpočet. My vám dnes představíme jednu z nich, která se řadí mezi ty nejjednodušší a nejrychlejší a zároveň také nejsladší a nejvláčnější, které jste kdy jedli. Že je těch superlativů až podezřele mnoho? To je a taky je to jedna z největších výhod tohoto receptu. :-) Inu, posuďte sami.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Než začnete s přípravou těsta, vyndejte máslo z lednice, aby povolilo a změklo. Pak si také dejte předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a bábovku si vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.




Do hluboké mísy vložte změklé máslo a elektrickým šlehačem ho vyšlehejte do jemné pěny. Přidejte k němu nejprve vajíčka a zašlehejte je do máslové pěny.

Pak přijde na řadu kondenzované mléko, a když ho dobře rozmícháte, přidejte také mouku a prášek do pečiva. Všechny přísady šlehejte na nízkou rychlost, díky čemuž vám, vznikne vláčné a nadýchané těsto.

Rozinky vložte do cedníku a spařte je vroucí vodou. Osušte je papírovými utěrkami a přisypejte je do těsta, které pak dobře, avšak jemně promíchejte lžící nebo špachtlí.

Připravené těsto pak nalijte do formy a vložte do předehřáté trouby péct asi na 40 až 45 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby, proto pro kontrolu správného upečení bábovky zapíchněte do těsta dlouhou špejli.

Když bude po vytažení suchá, je bábovka upečená, pokud na ní bude ulpívat těsto, je nutné ji ještě dopéct.

Po dopečení vytáhněte bábovku z trouby a nechte ji trochu zchladnout. Můžete formu omotat utěrkami namočenými do studené vody, abyste proces urychlili. Pak ji opatrně vyklopte z formy a nechte úplně zchladnout na pokojovou teplotu. Před podáváním bábovku posypejte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů