Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý domácí kynutý chléb

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jednoduchý domácí kynutý chléb - postup přípravy

Jakmile jednou vyzkoušíte recept na tento jednoduchý domácí kynutý chléb, na ten z obchodu okamžitě zapomenete. Tento pekařský skvost vám zabere jen chvíli a suroviny na něj najdete běžně k kuchyni.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do nádoby nalijte vlažnou vodu a vložte do ní droždí. Poté do něj přisypte cukr a směs velmi dobře promíchejte.

2. KROK

Do velké mísy nasypte hladkou mouku a přidejte do ní sůl. Poté ke směsi přilijte vodu smíchanou s droždím a cukrem.

3. KROK

Směs přendejte do robotu a těsto nechte dobře propracovat po dobu 5 minut. Pokud robot nemáte, vypracujte jej ručně.

4. KROK

Na dno jiné velké mísy nasypte trochu hladké mouky a těsto do ní přendejte. Poté ho zaprašte hladkou moukou.

5. KROK

Těsto lehce propracujte, vytvarujte ho do bochánku a mísu přikryjte utěrkou. Poté ho nechte kynout na teplém místě přibližně 60 minut.

6. KROK

Pracovní plochu si dostatečně posypte hladkou moukou a pomocí stěrky na ni těsto přendejte. Poté ho opět zasypte dostatečným množstvím hladké mouky.

7. KROK

Těsto hněťte rukama s snažte se z něj dostat přebytečný vzduch. Poté z něj vypracujte bochník, který rozřízněte na dva díly.

8. KROK

Z každého dílu vypracujte bochník, který přendejte na pomoučený plech. Poté je nechte ještě chvíli kynout.

9. KROK

Každý bochník lehce zmáčkněte a potřete ho pomocí mašlovačky vodou. Poté do jeho středu udělejte ostrým nožem malý kříž.

10. KROK

Plech s bochníkem vložte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a chléb pečte přibližně 30–35 minut. Poté zvyšte teplotu na 230 °C a nechte ho už jen zezlátnout.

11. KROK

Jakmile vytáhnete chléb z trouby, ihned jej potřete vodou. Poté ho nechte zcela vychladnout a můžete ho servírovat.

12. KROK

Tip: Do těsta můžete přidat sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka. Pokud ale chcete více experimentovat, přidejte do něj škvarky, sušená rajčata nebo karamelizovanou cibuli.

13. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

15. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů