Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Borovicový sirup jen ze 2 ingrediencí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

Borovicový sirup jen ze 2 ingrediencí - postup přípravy

Díky tomuto receptu získáte přírodní lék, který vám může ulevit od nachlazení, kašle i vážnějších zdravotních potíží. Borovicový sirup navíc připravíte jen ze 2 ingrediencí.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Borovicové pupeny očistěte od případného hmyzu, ale neomývejte je vodou. Poté je nakrájejte na menší kousky a jejich polovinou pokryjte dno zavařovací sklenice. 

2. KROK

Pupeny zasypte polovinou množství cukru a vrstvení opakujte. 

Tip: Na asi 3cm vrstvu pupenů patří 4 lžíce cukru. Každou vrstvu vždy důkladně utlačte. Klasický cukr můžete nahradit třtinovým. 

3. KROK

Sklenici zakryjte víčkem nebo gázou, kterou připevněte ke sklenici gumičkou. 

Poznámka: Do sklenice musí pronikat trochu vzduchu.

4. KROK

Borovicovými pupeny naplněnou sklenici umístěte na slunečné místo, nejlépe na parapet, kde ji nechte stát 2–6 týdnů. Každých pár dní obsah sklenice promíchejte, aby se cukr lépe rozpustil. 

5. KROK

Poznámka: Aby sirup nezačal kvasit, v prvních týdnech ho mějte zakrytý pouze gázou a ujistěte se, že cukr pokrývá hladinu.

6. KROK

Po čase začnou pupeny pouštět mízu, která se při smíchání s cukrem promění v lahodný sirup. Ten sceďte pomocí plátýnka a vlijte ho do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete. 

7. KROK

Sklenice následně uchovávejte na tmavém a chladném místě. Takto vám sirup může vydržet i několik let.

Poznámka: Sterilizace sklenic zabrání znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.

8. KROK

Účinky 

Borovicový sirup pomáhá od nachlazení, kašle, chrapotu. Zmírňuje zánět hltanu a průdušek. Dále pomáhá zmírňovat příznaky angíny, chřipky, rýmy, zimnice a ulevuje při celkové tělesné slabosti. 

9. KROK

Poznámka: Borovicový sirup nepoužívejte při astmatu nebo černém kašli. Máte-li nějaké zdravotní potíže a nejste si užíváním sirupu jistí, poraďte se se svým lékařem.

10. KROK

Dávkování

Pro posílení imunity užívejte 1 lžíci sirupu denně. V případě zdravotních potíží, užívejte 2–3 lžičky sirupu 3x denně.

Přidat ho můžete do čaje nebo z něj připravte osvěžující nápoj smícháním s vodou. 

11. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Nat Ura

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů