Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodný kakaový dort se smetanovým krémem a spoustou čokolády

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Lahodný kakaový dort se smetanovým krémem a spoustou čokolády - postup přípravy

Domácí dorty se v posledních letech stávají doslova módní záležitostí. Vedle načančaných marcipánových dortů jsou v kurzu také dezerty se smetanou a mascarpone. Dort, který vám dnes přinášíme, je přesně takový. Tenké a vláčné těsto je základnou pro pořádně tlustou vrstvu lehkého a vzdušného smetanového krému, který je korunovaný smetanovou polevou z čokolády.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte těsto na korpus. Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a třemi polévkovými lžícemi kakaa a vanilkového cukru a všechny suché přísady promíchejte. V jiné misce vyšlehejte čtyři vajíčka s cukrem do hladké pěny, k níž postupně přidávejte za stálého míchání směs suchých přísad. Výsledkem by mělo být husté, polotekuté a krémové těsto.

2. KROK

Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem a vlijte do něj těsto na korpus. Stěrkou ho urovnejte do rovnoměrné vrstvy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu kolem 30 až 35 minut. Pro jistotu před vyjmutím z trouby zapíchněte do těsta párátko a pokud bude po vytažení suché, máte jistotu, že je korpus správně propečený. Bude-li vlhké s kousky těsta, ještě nechte buchtu chvíli v troubě. Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

3. KROK

Pro přípravu smetanového krému vlijte do hrnce mléko, přidejte k němu vejce, cukr, hladkou mouku a kukuřičný škrob a promíchejte. Postavte hrnec na kamna a za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne do konzistence pudinku. V tu chvíli odstavte hrnec z plotny, přidejte ke krému máslo a vanilkovou esenci a elektrickým šlehačem vše vyšlehejte do hladké a nadýchané konzistence. Pak zakryjte povrch krému přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině, aby se nevytvořil škraloup, a nechte zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. Zvlášť v misce vyšlehejte mascarpone do pěny a po částech do něj zapracujte připravený a vychladlý krém.

4. KROK

Upečený korpus po obvodu okrájejte do roviny a drobky nechte stranou. Plochu těsta bohatě potřete mlékem a navršte na něj polovinu krému. Na krém nasypejte okrájené drobky potřete zbytkem krému. Dort vložte do lednice aspoň na půl hodiny vychladit. Mezitím v parní lázni rozpusťte čokoládu, přilijte k ní smetanu a zahřívejte a míchejte, dokud se obojí nespojí do hladké tmavé hmoty. Tou pak přelijte vršek dortu, rozetřete do roviny a vraťte zpátky do lednice alespoň na 3 hodiny nebo lépe přes noc. Nakonec nakrájejte na porce a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů