Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šátečky s tvarohovou náplní a rozinkami

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Šátečky s tvarohovou náplní a rozinkami - postup přípravy

Tento recept potěší všechny milovníky tradičního sladkého pečiva, které je vhodné ke snídani i jako dezert. Šátečky s tvarohovou náplní a rozinkami jsou úžasně vláčné.

Ingredience pro:
20 kusů
+ -

Kvásek

Těsto

Na vymazání

Tvarohová náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou kvásku. Mléko smíchejte s droždím, klasickým i vanilkovým cukrem, moukou, směs zakryjte a nechte 15–20 minut reagovat. 

2. KROK

Do kvásku vmíchejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce, sůl, a jakmile se ingredience propojí, také mouku. 

Tip: Mouku předem prosejte a přidejte ji nadvakrát, aby v těstu nevznikly hrudky.  

3. KROK

Z ingrediencí uhněťte hladké těsto, které vložte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.

4. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na 20 stejných částí, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte kynout ještě 15–20 minut. Mezitím připravte náplň. 

5. KROK

Tvaroh smíchejte s rozinkami, klasickým i vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem a špetkou soli. Z každého bochánku vyválejte plát o tloušťce 0,4 cm, do jehož středu vložte náplň. 

6. KROK

Na každé straně těsta, kterou náplň nepokrývá, vytvořte řez, kterým protáhněte druhý okraj těsta tak, abyste do něj náplň uzavřeli.

Tip: Při tvorbě šátečků se nechte inspirovat postupem níže ve videu.

7. KROK

Šátečky s tvarohovou náplní vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem, který zakryjte potravinovou fólií a nechte je kynout posledních 20 minut. 

8. KROK

Dezert nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte ho v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 18–20 minut. 

Tip: Aby byl dezert lépe stravitelný, servírujte ho až poté, co vychladne.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů