Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč z listového těsta plněný spoustou pudinkového krému

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Koláč z listového těsta plněný spoustou pudinkového krému - postup přípravy

Tenké a křupavé těsto plněné pořádně vysokou vrstvou pudinkového krému, to je dezert, který vám dnes představíme. Jeho příprava už snazší být ani nemůže a chuť je přitom přímo nebeská!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Listové těsto vyválejte na dva velké obdélníky, vložte každý do plechu vystlaného pečicím papírem a dejte je péct na 180 °C asi 7 minut. Jakmile jsou upečené oba pláty těsta, nechte je úplně vychladnout.

2. KROK

Vyklepněte šest vajíček do kastrůlku, zasypejte je krystalovým a vanilkovým cukrem a metličkou vyšlehejte dohladka. Do směsi přes jemné sítko prosejte hladkou mouku a stále jemně šlehejte, dokud ji zcela nezapracujete do vajíček. Pak vše rozřeďte mlékem, znovu rozmíchejte a postavte na kamna. Na středním ohni za stálého míchání přiveďte k varu, ztlumte žár na minimum a pokračujte ve vaření a míchání dalších 10 až 15 minut, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Pokud by pudink odmítal houstnout, můžete přidat ještě trochu mouky nebo ztužovače šlehačky.

3. KROK

Jakmile směs zhoustne tak, že bude probublávat jen velmi zvolna a líně a při míchání budete cítit docela silný odpor, odstavte pudink z kamen. Zakryjte ho potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku (tak se nevytvoří škraloup) a nechte vychladnout.

4. KROK

Když je pudink studený, vyklopte ho do hluboké misky a začněte ho na mírné otáčky šlehat elektrickým šlehačem. V průběhu šlehání postupně přilévejte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud krém nezíská nadýchanou strukturu a bělavou barvu. Pokračujte ve šlehání, dokud nezapracujete veškeré množství smetany.

5. KROK

Jeden plát listového těsta položte na velký podnos a celý ho potřete připraveným pudinkovým krémem, který vyrovnejte do rovnoměrné vrstvy. Tu zakryjte druhým upečeným plátem listového těsta. Vložte do lednice vychladit alespoň na dvě až tři hodiny nebo lépe přes noc. Poté povrch dortu pocukrujte přes jemné sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na čtverce a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů