Nakládané papriky s česnekem - postup přípravy
Tento recept vám umožní uchovat výraznou chuť sezónní zeleniny po dlouhou dobu. Nakládané papriky s česnekem jsou příjemně pikantní a hodí se k masu i do salátů.
Nakládané papriky s česnekem jsou přesně ten typ domácí dobroty, která má v sobě všechno – chuť slunce, vůni zahrady i špetku nostalgie. V každé sklenici je kousek léta, které se díky zavařování podařilo zachytit na později. Papriky jsou krásně křupavé, lehce pikantní a česnek jim dodává ten správný říz. Hodí se ke grilovanému masu, do salátů nebo jen tak na chleba s máslem. A co je nejlepší – není potřeba žádná složitá alchymie, zvládne to opravdu každý.
Tenhle recept má své kořeny v kuchyních, kde se zavařuje ve velkém – třeba na Balkáně nebo v Maďarsku. Ale už dávno se zabydlel i u nás. V mnoha rodinách se papriky nakládají každý podzim, a každá domácnost má svůj vlastní fígl. Někdo přidává chilli, jiný zase kolečka cibule nebo hořčičné semínko. Někde se papriky plní zelím, jinde se nechávají celé. Možností je spousta – a právě v tom je kouzlo domácího zavařování. Každý si může recept upravit podle sebe.
Až se venku ochladí a přijde chuť na něco poctivého, stačí sáhnout do spíže. Otevřít sklenici s nakládanými paprikami je jako vrátit se na chvíli zpátky do teplých dnů. Vůně, barvy i chuť připomenou, že léto tu s námi vlastně pořád trochu je – jen schované pod víčkem.
Základ
Nálev
Do 1 sklenice o obj. 1000 ml
Omyté papriky zbavte semeníků a nakrájejte je na širší pruhy. V hrnci poté smíchejte vodu s olejem, octem, solí, cukrem, s plátky česneku a nálev přiveďte k varu.
Po 2–3 minutách vložte do vroucího nálevu papriky, které vařte 3 minuty. Ty následně vyjměte a tento postup opakujte, dokud neuvaříte všechny papriky.
Tip: Použijete-li velký hrnec, můžete zeleninu uvařit najednou.
Do každé sterilizované sklenice vložte 5–6 listů celeru a na ně vyskládejte papriky. Jakmile zeleninou naplníte sklenice, do každé z nich přidejte kuličky pepře, česnek, bobkový list a lžičku medu.
Sklenice nakonec naplňte nálevem tak, aby byly ingredience zcela ponořeny, volně je přiklopte víčky a vložte do hrnce se dnem, pokrytým utěrkou.
Do hrnce nalijte vodu až po víčka sklenic, které zavařujte 30–40 minut od bodu varu. Víčka sklenic poté pevně utáhněte, nakládané papriky s česnekem nechte volně vychladnout a uchovávejte je na chladném a tmavém místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Куховарим легко

