Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kečup

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Domácí kečup - postup přípravy

Kečup je klasickým dochucovacím prostředkem řady jídel a v některých receptech se využívá i jako nezbytná přísada. V obchodě lze sehnat různé druhy, obvykle se však neliší jenom přidanou zvýrazňující chutí (sladký, ostrý), ale především obsahem rajčatové složky. Abyste předešli nutnosti bedlivě sledovat složení dochucovadla, je mnohem jednodušší připravit si kečup vlastní, bez nežádoucích dobarvujících látek a stabilizátorů. Zde je skvělý recept, který vám rozhodně zachutná a po kupovaném kečupu už se ani neohlédnete.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Výroba domácího kečupu sestává z následujících kroků:




  1. Nařežte slupku rajčat, spařte je a důkladně zbavte všech slupek oloupáním.
  2. Oloupejte jablka.
  3. Nakrájejte oloupaná rajčata a jablka na kostičky a vložte je do hrnce.
  4. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce.
  5. Přidejte česnek podle chuti.
  6. Přilejte trochu vody a přiveďte celou směs k varu.
  7. Vařte, dokud směs nezměkne.
  8. Jakmile jsou měkká i jablka, rozmixujte směs v hrnci ručním mixérem, dokud není homogenní.
  9. Přikryjte hrnec pokličkou a duste směs další hodinu.
  10. Přidejte cukr a ocet, dochuťte černým pepřem.
  11. Směs důkladně promíchejte, a ještě zatepla nalejte do sklenic.
  12. Sklenice těsně uzavřete a obraťte víčky dolů, aby se vytvořil podtlak.
  13. Takto připravené nechte vychladnout.

Jakmile jsou sklenice vychladnuté, je nutné je uložit do chladného tmavého prostoru. Jelikož je kečup dávkován do sklenic ještě za tepla, je přirozeně zavařený, nesvědčí mu však vysoké teploty ani působení slunečního záření. Po otevření je nutné kečup skladovat v lednici, dokud se nespotřebuje. Jelikož směs neobsahuje vyjma octa žádné stabilizační látky, je nutné jej konzumovat s ohledem na tuto skutečnost, a tedy předcházet tomu, aby se do něj dostávaly kvasné organizmy, plísně či bakterie. Při nabírání používejte vždy čistou lžičku. Kvůli náchylnosti k podléhání těmto organizmům je mnohem výhodnější kečup zavařovat do menších skleniček.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů