Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Praha

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Dort Praha - postup přípravy

Svého času dobyl svět. Řeč je o proslulém dortu, který sdílí své jméno s hlavním městem České republiky. Jmenuje se Praha, ale neznamená to, že pochází z města na Vltavě, ale z luxusního hotelu Praga v Moskvě, který se pyšnil nejlepšími cukráři světa. Jejich čokoládový dort dobyl svět a i dnes jeho pověst nezklame. Jeho výroba ale nemusí být pouze doménou profesionálních cukrářů. Velmi snadno si ho totiž zvládnete vyrobit i doma. Je více než vhodný pro slavnostní příležitosti, ale užijete si ho kdykoliv a kdekoliv.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si dejte předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a pak začněte s přípravou těsta. Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky od bílků. Bílky v samostatné míse elektrickým šlehačem vyšlehejte do tuhého sněhu a v průběhu tohoto procesu do nich postupně přidejte hrnek cukru.




Do misky si nalijte dvě a půl deci smetany a přidejte k ní půl čajové lžičky jedlé sody. Řádně promíchejte a přidejte k ní vaječné žloutky, polovinu plechovky kondenzovaného mléka, tři lžičky kakaového prášku a důkladně promíchejte. Postupně přimíchávejte ke směsi i prosátou mouku. Když docílíte hladké a jednolité konzistence, jemně vmíchejte do těsta nakonec i sladký bílkový sníh.

Připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem a stěny vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Do formy vlijte připravené těsto, lehkým poklepáním formou o pracovní plochu vyrovnejte jeho povrch a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby, a proto správnou propečenost zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud zůstane suchá a nelepivá, můžete dort z trouby vytáhnout.

Po vyjmutí dortu z trouby jej nechte dobře vychladnout, aby se s ním dalo manipulovat a nerozpadalo se vám v rukou. Mezitím, co dort chladne, si připravte krém. Do mísy dejte sto gramů změklého másla, přilijte druhou polovinu plechovky kondenzovaného mléka a přidejte lžičku kakaového prášku. Elektrickým šlehačem suroviny důkladně prošlehejte, aby se propojily.

Pak připravte čokoládovou polevu. Do malého kastrůlku si nasypte tři až čtyři lžíce cukru a lžičku kakaového prášku. Promíchejte a zalijte smetanou. Znovu promíchejte a postavte na kamna. Na mírném ohni zahřívejte až k varu a vařte za stálého míchání zhruba 5 minut.

Vychladlý dort opatrně vyjměte z formy a dlouhým nožem nebo nití jej překrojte na tři přibližně stejně vysoké pláty. Základnu položte na servírovací tác, pomažte ji velkorysou vrstvou smetanové náplně a vyhlaďte povrch. Na máslovou vrstvu položte druhý plát, opět pomažte druhou polovinou náplně a přiklopte třetím plátem. Dort pak zalijte připravenou čokoládovou polevou, kterou rozetřete po celém povrchu včetně stěn.

Hotový dort vložte na 2 až 3 hodiny do lednice ztuhnout. Povrch můžete ještě dozdobit podle vaší fantazie.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů