Koláč s kandovaným ovocem a kokosem - postup přípravy
Koláč s kandovaným ovocem vás okouzlí svou chutí, nadýchanou strukturou a barevností. Je perfektní jako všední i sváteční dezert a hodí se i ke snídani.
Tenhle koláč je jako návrat do dětství. Barevný, voňavý, plný kousků ovoce, které se lesknou jako skleněné korálky. Když se peče, provoní celý byt – a najednou máte pocit, že je neděle, že se nikam nespěchá a že se u stolu sejdou všichni, co máte rádi.
Kandované ovoce bývalo dřív vzácnost. Schovávalo se na Vánoce, na svatby, na chvíle, kdy se peklo něco slavnostního. Dnes už ho máme běžně, ale pořád v sobě nese kousek té výjimečnosti. V tomhle koláči se potkává s kokosem, který dodá jemnost a trochu exotiky. A dohromady to funguje překvapivě dobře – sladké, vláčné, s lehkou karamelovou notou.
Recepty na ovocné koláče se objevují v kuchařkách už desítky let. V Anglii se peče „fruit cake“, v Americe „holiday loaf“, u nás to býval spíš perník nebo bábovka s ovocem. Ale tahle verze je jiná – měkčí, voňavější, a díky kokosu i trochu nečekaná. Hodí se ke kávě, na oslavu, nebo jen tak – když chcete něco dobrého k snídani.
A co je na něm nejlepší? Že se dá upravit podle toho, co máte doma. Místo papáji použijete ananas, místo citronové kůry třeba pomerančovou. Kokos můžete nahradit mletými ořechy, přidat trochu rumu nebo skořice. A pokud chcete koláč ještě slavnostnější, stačí ho polít čokoládou nebo ozdobit plátky mandlí.
Koláč s kandovaným ovocem a kokosem není žádná moderní výstřednost. Je to poctivý moučník, který má chuť, vůni a duši. A právě proto se k němu člověk rád vrací.
Slazený kokos
Ovoce
K dochucení
Ostatní ingredience
Zdobení
Na potření
Datle smíchejte s rozinkami, třešněmi, plátky mandlí, sušenou dýní a kousky papáji. Přidejte meruňky se zázvorem a kandovanou citronovou kůru.
Směs ochuťte mletou skořicí, mletým kardamomem, vanilkovým i mandlovým extraktem a zlatým sirupem. Přidejte také rum, ingredience důkladně zamíchejte, zakryjte a nechte odpočívat přes noc.
Tip: Rum můžete nahradit brandy. Pokud nechcete použít alkohol, můžete do směsi vmíchat 125 ml pomerančové nebo hroznové šťávy.
Na druhý den pokračujte s přípravou sušeného kokosu. Strouhaný kokos smíchejte s horkou vodou a odložte ho bokem. V pánvi nechte karamelizovat cukr 1–2 minuty. Jakmile zhnědne, vmíchejte do něj vodu a poté kokos.
Poznámka: Po přidání vody se karamel srazí a bude pravděpodobně prskat. Jedná se o normální jev. Dalším zahříváním se opět rozpustí.
Kokos nechte vychladnout a poté ho smíchejte s ovocnou směsí, vejci, změklým máslem a směsí mouky, kypřicího prášku a jedlé sody.
Tip: Abyste předešli vzniku hrudek ve směsi, mouku prosejte.
Vzniklou hmotou naplňte formu na pečení, vyloženou pečicím papírem, ozdobte ji rozinkami a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50–60 minut.
Upečený koláč s kandovaným ovocem potřete zlatým sirupem, nechte ho vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Easy Quick Recipes

