Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mléčné francouzské buchtičky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Mléčné francouzské buchtičky - postup přípravy

Kdo by nemiloval sladké mléčné pečivo, které je oblíbené ve Francii, ale cestu si našlo také na jídelní stoly českých domácností nebo na pulty školních barů a bufetů. Aby taky ne, jejich chuť je tak podmanivá, že je škoda si je neupéct doma podle receptu francouzských babiček, které pečou svým vnoučatům tyto dobroty takřka denně! Uvidíte, že tento recept bude mít úspěch také u vás doma nejen u snídaně!

Ingredience pro:
20 porcí

Ingredience

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si teplé mléko do hrnku, rozpusťte do něj droždí a přidejte 1-2 lžíce cukru a 1-2 lžíce mouky. Dobře promíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě asi 15-20 minut.




Kvásek přendejte do velké mísy a posypte mouku, přidejte ostatní ingredience. Vypracujte hladké těsto, mělo by být vláčné a nemělo by se lepit na prsty. Na výrobu těsta můžete použít robota nebo domácí pekárnu, kde můžete vypracovat těsto a rovnou nechat i vykynout.

Vyndejte těsto z mísy, misku vymažte máslem, vraťte zpátky těsto a misku přikryjte potravinovou folií, dejte kynout na teplé místo asi na hodinu.

Poté rozdělte těsto asi na 20 kousků a vytvarujte houstičky, kterým na povrchu nařízněte rýhy, aby vypadaly jako právě francouzské „pain au lait“. Vyšlehejte žloutek s mlékem a potřete pomocí štětce nebo mašlovačky povrch.

Dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě kynout. Poté vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 20-25 minut, aby povrch houstiček byl zlatavý.

Podávejte po vychladnutí k snídani nebo svačině s domácí marmeládou nebo džemem, se svařeným nebo čerstvým ovocem, kompotem nebo nutellou. Výborně chutnají též samotné nebo poprášené moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů