Nepečené ořechové válečky s čokoládou - postup přípravy
Nemusíte zapínat troubu, abyste vytvořili vánoční cukroví s výraznou chutí a jemnou strukturou. Nepečené ořechové válečky rozzáří každý stůl a rozplynou se na jazyku.
Vánoce jsou čas, kdy se doma rozezní cinkání lžiček, vůně čokolády a koření se mísí s očekáváním svátečních chvil. Vedle klasických rohlíčků a lineckého cukroví se na stole objevují i novější kousky, které dokazují, že kouzlo Vánoc nemusí nutně začínat u trouby. Nepečené ořechové válečky s čokoládou jsou přesně takovým sladkým překvapením – jemné, voňavé a tak akorát slavnostní.
Jejich původ se váže k době, kdy hospodyňky hledaly rychlejší cestu k vánočnímu cukroví, a místo dlouhého pečení vsadily na sílu ořechů, kokosu a kakaa. Čokoládová poleva pak dodala válečkům nejen krásný vzhled, ale i ten okamžik, kdy se kousnete a čokoláda se rozlije po jazyku.
A co je na nich nejlepší? Fantazii se meze nekladou. Můžete sáhnout po pistáciích, vlašských nebo lískových ořeších, přidat trochu sušeného ovoce, rumu nebo pomerančové kůry. Každá variace má svůj charakter – jednou jemně exotický, jindy tradičně český.
Nepečené válečky tak nejsou jen cukroví, ale i malý důkaz, že Vánoce jsou o radosti z tvoření a sdílení. Stačí pár surovin, trocha trpělivosti a výsledkem je sladkost, která rozzáří stůl i oči těch, kteří ji ochutnají.
Základ
Poleva
Zdobení
Sušenky rozmixujte na jemný prášek a smíchejte je se směsí nasekaných pistácií, kešu ořechů a mandlí. Přidejte strouhaný kokos s kakaovým práškem a ingredience zamíchejte.
Do směsi vmíchejte rozpuštěné máslo, skořici, mléko, med a vytvořte hladké těsto.
Tip: Máslo rozpustíte v mikrovlnné troubě během 1–2 minut. Během rozpouštění máslo každých 10 vteřin promíchejte.
Z těsta postupně odebírejte množství o velikosti lžíce, z kterého vytvořte váleček. Postup opakujte i se zbytkem těsta a válečky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Nepečené ořechové válečky vložte na 20 minut do mrazáku. Mezitím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a poté ji smíchejte s olejem. V polevě následně obalte ořechové válečky, které vložte do lednice, kde nechte polevu ztuhnout.
Cukroví nakonec ozdobte proužky ze zbytku čokoládové polevy a ozdobte je nasekanými pistáciemi.
Tip: Zdobení vám usnadní použití cukrářského sáčku.
Pochoutku znovu vložte do lednice až do úplného ztuhnutí ozdobné polevy. Poté válečky z ořechů podávejte v papírových košíčcích, které jim dodají slavnostnější vzhled.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fantastische Rezepte

