Bílková poleva na zdobení perníčků

i Zdroj fotografie: Vaříme Dobroty
i Zdroj fotografie: Vaříme Dobroty
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut
ČAS VAŘENÍ
0 minut
NÁROČNOST
Snadná

Bílková poleva na zdobení perníčků - postup přípravy

Rok uplynul jako voda a první adventní neděle přikvačila rychleji než Martinův bílý kůň. Protože Vánoce už pomalu ťukají na dveře, je načase, pokud je máte rádi, pustit se do pečení perníčků, které se ale neobejdou bez krásného krajkového zdobení.
1. KROK

Tipy, než začnete



Moučkový cukr prosejte přes jemné sítko a udělejte to nejlépe dvakrát po sobě. Jakýkoliv zapomenutý kousek hrudky může způsobit to, že se vám během zdobení perníčků bude ucpávat tryska zdobicího sáčku. A to je k vzteku.

Zároveň je nutné dbát na konzistenci polevy. Ke zdobení jsou totiž zapotřebí dva typy, jedna hustší na čárky a tečky a druhá řidší na celé plochy. Pokud byste chtěli barvit plochy tou první, nikdy se vám neslije dohromady. Jestliže byste se pokoušeli tvořit obrysy tou druhou, bude vám poleva stékat a nebude držet tvar. Proto dejte pozor na jejich záměnu.

2. KROK

Základní poleva na obrysy



Do mísy s cukrem přisypejte bramborový škrob a přidejte vaječný bílek. Přikápněte kapku citrónové šťávy a ručním šlehačem vše vyšlehejte do lesklé a krémové konzistence.

Poleva musí být velmi hustá a musejí v ní samy stát metličky. Můžete také zkontrolovat, jak vypadají zbytky, které ulpívají na šlehacích metlách. Pokud samy jakoby trčí do strany a až po několika milimetrech se ohýbají dolů, pak jste docílili té správné základní konzistence.

Jestliže se ukáže, že jste přidali šťávy příliš mnoho a poleva je řídká, nezoufejte a přidejte trochu víc moučkového cukru. Pokud je naopak poleva hustá příliš, nařeďte ji citrónovou šťávou.

Výše uvedeným postupem jste vytvořili polevu pro vytváření čárek a teček. Pokud tedy plánujete dělat pouze „krajkové“ zdobení perníčků, je příprava polevy u konce a můžete začít zdobit. Nejlepší je použít sáček se zdobicí špičkou s velikostí otvoru pouze 1 mm, jímž vytvoříte snadno jakékoliv ornamenty.

3. KROK

Poleva na glazované plochy



Pokud toužíte po větších glazovaných plochách, je třeba mít polevu o něco řidší. Proto přidejte do směsi ještě asi 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy. Pokud si nejste jistí, přidávejte ji raději postupně. Měli byste vidět, jak se po prošlehání poleva v míse samovolně slévá do lesklé plochy. To je přesně to, co potřebujete.

K aplikaci této polevy nepotřebujete žádnou zdobicí špičku ani speciální sáček, stačí vám jakýkoliv pytlík z pevnějšího igelitu, který máte po ruce. Jednoduše jím na zdobený perníček vytvořte souvislým spirálovitým pohybem vrstvičku, již párátkem stejným pohybem roztáhněte až do krajů.

Díky řidší konzistenci se vám poleva před očima slije do bezchybné souvislé a lesklé plochy. Další zdobení už závisí jen na vás a vaší fantazii. Přejeme vám při práci hodně zábavy a tu správnou sváteční náladu.

Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 408 hlasů
Nahlásit chybu
76 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt