Brokolicová polévka - postup přípravy
Ne každý miluje brokolici. Komu však její chuť ani barva nevadí, ten má několik možností, jak si ji dát. A jednou z nich je i brokolicová polévka, na kterou vám přinášíme recept. Výsledný pokrm zachutná, zahřeje, ale také skvěle zasytí. Krémové zeleninové polévky jsou zkrátka nej.
Ingredience
Připravte zeleninový základ
Brokolicová polévka vás zaujme svou jednoduchostí. Začíná se tím, že vezmete máslo, rozpustíte ho v hrnci a k němu přidáte brokolici rozebranou na menší růžičky. Stáhnete teplotu na minimum, hrnec přiklopíte poklicí a za občasného promíchávání necháte brokolici s máslem lehce blanžírovat. Díky tomu se zlepší celkový chuť polévky. Jelikož zelenina pustí šťávu, není třeba se bát ani možného připalování.
Zalijte vývarem
Po několika minutách můžete vše v hrnci zalít vývarem. Zvyšte teplotu na sporáku a přiveďte k varu. Když se brokolicová polévka začíná vařit, opět přiklopte pokličkou, snižte teplotu a pomalu vařte po dobu asi 15 minut, dokud nebude brokolice dokonale měkká. Klidně se může i rozpadat. Není to na škodu.
Polévku rozmixujte
Nyní použijte tyčový mixér, vložte ho do hrnce s polévkou a začněte jo mixovat. A to velmi důkladně. Mixér dokáže polévku nejenom zjemnit a rozsekaná brokolice ji dokonale zahustí. Nyní také přichází fáze, kdy ji začnete dochucovat solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Na závěr ji nechte ještě minutu až dvě provařit a potom můžete servírovat.
Lze to i se smetanou
Pokud chcete, aby vaše brokolicová polévka byla ještě o trochu jemnějším, tak do ní před podáváním nalijte trochu smetany ke šlehání, krátce ještě jednou promixujte a potom už nalévejte do hlubokého talíře. Jíst se dá samotná, stejně jako s krutony z bílého pečiva. Díky své hustotě budete mít jistotu, že vás i dokonale zasytí.