Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké rohlíky neboli loupáky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sladké rohlíky neboli loupáky - postup přípravy

Loupáky jsou dlouhá desetiletí hitem školních svačin. Pokud byste měli rádi kontrolu nad jejich složením a zároveň radost z vlastní práce, upečte si doma své vlastní loupáky, třeba podle receptu od paní Jany Šulcové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozdrobte do něho 30 gramů čerstvého droždí (anebo použijte 10 g sušeného droždí), přidejte trochu cukru, promíchejte a nechte 15 minut stát, dokud se kvasnice neaktivují a na hladině směsi se nezačne vytvářet pěna.

2. KROK

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní špetku soli, jedno vejce a změklé máslo. Přilijte aktivovaný kvásek a zadělejte pružné a nelepivé těsto, které zformujte do bochánku a v míse zakryté kusem přilnavé fólie. Poté ho nechte v teple 60 minut kynout.

3. KROK

Po vykynutí těsto trochu propracujte, rozdělte ho na 4 díly a ty rozválejte na kulaté placky. Pláty těsta rozkrájejte kráječem na pizzu na trojúhelníčky, které stočte směrem od základny k cípu do tvaru rohlíků. Ty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších asi 20 minut nakynout.

4. KROK

Do misky vyklepněte druhé vajíčko, rozšlehejte ho a potřete jím povrch každého loupáku. Poté je posypejte mákem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 15 až 20 minut. Po dopečení nechte loupáky vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů