Sladké rohlíky neboli loupáky

i Zdroj fotografie: Jana Šulcová
ČAS PŘÍPRAVY
150 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Sladké rohlíky neboli loupáky - postup přípravy

Loupáky jsou dlouhá desetiletí hitem školních svačin. Pokud byste měli rádi kontrolu nad jejich složením a zároveň radost z vlastní práce, upečte si doma své vlastní loupáky, třeba podle receptu od paní Jany Šulcové.
1. KROK

Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozdrobte do něho 30 gramů čerstvého droždí (anebo použijte 10 g sušeného droždí), přidejte trochu cukru, promíchejte a nechte 15 minut stát, dokud se kvasnice neaktivují a na hladině směsi se nezačne vytvářet pěna.

2. KROK

Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní špetku soli, jedno vejce a změklé máslo. Přilijte aktivovaný kvásek a zadělejte pružné a nelepivé těsto, které zformujte do bochánku a v míse zakryté kusem přilnavé fólie. Poté ho nechte v teple 60 minut kynout.

3. KROK

Po vykynutí těsto trochu propracujte, rozdělte ho na 4 díly a ty rozválejte na kulaté placky. Pláty těsta rozkrájejte kráječem na pizzu na trojúhelníčky, které stočte směrem od základny k cípu do tvaru rohlíků. Ty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších asi 20 minut nakynout.

4. KROK

Do misky vyklepněte druhé vajíčko, rozšlehejte ho a potřete jím povrch každého loupáku. Poté je posypejte mákem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 15 až 20 minut. Po dopečení nechte loupáky vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 342 hlasů
Nahlásit chybu
89 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt