Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moderní cruffin

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Moderní cruffin - postup přípravy

Pokud jste ještě neslyšeli o cruffinu, zbystřete. Tento skvělý zákusek podobný klasickému muffinu poprvé uvedla na cukrářskou scénu v roce 2013 Kate Reidová, která je velice talentovanou australskou cukrářkou. Těsto na cruffin je zcela odlišné, avšak tvar má tato sladkost obdobný jako muffin. Jestliže rádi v kuchyni experimentujete a také máte v oblibě pečení, pusťte se s námi do toho!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve je nutné si připravit kvásek. Do malé misky vlijte trochu mléka, zasypte 30 gramy mouky a 5 gramy cukru a dejte na teplé místo, aby kvásek vzešel (asi 40 minut). Po uplynutí doby se pusťte do přípravy těsta. Do velké mísy vyklopte měkký tvaroh, přidejte kvásek, moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce a žloutky a vše důkladně promíchejte. Postupně také do těsta vsypávejte prosetou hladkou mouku.




Ve výsledku byste měli docílit hladkého, vláčného a nelepivého těsta. Pak mísu vymažte olivovým olejem, vložte do ní bochník právě připraveného těsta, nádobu přikryjte ručníkem namočeným v horké vodě a dejte na teplé místo kynout po dobu asi hodiny a půl.

Až hodina půl uplyne a těsto dobře vykyne, pusťte se do výroby cruffinů. Ruce si namažte trochou olivového oleje a utvořte z těsta 6 až 8 stejně velkých dílů. Na vále z nich vyválejte pravidelné koule. Těsto následně nechte asi čtvrt hodiny odpočinout.

Po čtvrt hodině jednotlivé koule vyválejte válečkem na rovnoměrně tenký plát. Ten posypejte sušenými brusinkami nebo rozinkami a zarolujte tak, abyste měli z těsta spíš dlouhý plát než roli. Zhotovený plát pak ještě srolujte do spirály na výšku, abyste docílili podobného tvaru, jako má muffin.

Cruffiny následně umístěte do muffinových forem vystlaných košíčky z pečícího papíru a nechte vykynout ještě asi hodinu. Připravené a vykynuté cruffiny vyskládejte na plech a dejte péct do trouby nejprve na 10 minut při 190 stupních Celsia a posléze teplotu snižte na 180 a dopékejte dalších 25 až 30 minut. Teplotu a čas si však zvolte podle zvyklostí s vaším spotřebičem.

Po upečení vyjměte cruffiny z trouby a nechte je vychladnout. Před podáváním je možné posypat jejich povrch moučkovým cukrem. Pokud budete chtít zákusek vylepšit, skvěle jej doplní například cukrová poleva, kterou zhotovíte z trochy mléka, rozpuštěného másla, špetky soli a medu, moučkového cukru, nebo javorového sirupu. Polevu necháte zatuhnout a servírujete. Cruffiny si po prvním ochutnání zcela jistě zamilujete! Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů