Nadýchané citronové minikoblížky - postup přípravy
Děti milují sladké. To se ví. Pokud nějaké takové malé strávníky máte doma, možná byste jim rádi udělali radost nějakou tou malou dětskou dobrotou, která potěší jejich – a koneckonců i ty vaše mlsné jazýčky. Máme pro vás perfektní recept na citrónové minipečivo, které je díky své sladkokyselé chuti a vůni předurčeno k úspěchu. Navíc vydrží svěží a křupavé celé tři dny, takže si můžete napéct dobrotu do zásoby, aniž by ztratila cokoliv ze svého kouzla.
Ingredience
Návod na přípravu:
Ostrouhejte kůru z celého povrchu citrónu a dejte pozor, abyste nezasáhli příliš do bílé části, která je hořká a mohla by vám pokazit celou výslednou chuť dezertu. Poté citrón rozkrojte a důkladně z něho vymačkejte šťávu.
Do hlubší misky si rozklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim polovinu citronové šťávy a dvě lžíce cukru. Všechny ingredience důkladně vyšlehejte, aby se cukr rozpustil a všechny přísady se smísily. Poté přidejte dvě lžíce smetany a změklé máslo a znovu důkladně šlehejte. Nejlépe to nejspíš půjde elektrickým šlehačem.
Ve vedlejší misce si smíchejte odměřenou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru a všechny tři přísady vzájemně dobře rozmíchejte. Postupně je pak přimíchávejte do rozšlehané vaječné směsi a uhněťte pružné a jednolité těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál, rukama ještě trochu propracujte a rozdělte ho na tři až čtyři stejně velké části.
Jednu část těsta si položte na pomoučněný vál a ostatní odložte stranou. Válečkem těsto rozválejte na veliký obdélník silný zhruba půl centimetru. Pak vezměte kulatý kráječ na pizzu nebo vhodný nůž a těsto rozdělte na malé čtverečky. Tímto způsobem zpracujte i všechny ostatní části těsta.
Na kamna si postavte pánev s trochou rostlinného oleje a rozpalte ji. Na oleji pak smažte všechny čtverečky, dokud se nenafouknou a nezezlátnou.
Po vytažení z oleje polštářky položte na talíř, zasypejte moučkovým cukrem a podávejte s šálkem voňavého čaje.