Nejchutnější a nejvoňavější řízky - postup přípravy
Řízky. Není mezi Čechy oblíbenějšího jídla. Nezáleží na tom, že nepochází z naší domoviny, ale ze sousedního Rakouska. Naklepaný plátek masa v trojobalu ze strouhanky a vajíčka, smažený na rozpálené pánvi je zkrátka klasika, která nikdy nezevšední. Není ale řízek jako řízek. Výsledná chuť a požitek závisí na způsobu výroby těstíčka i na tuku, na kterém se řízek smaží. V neposlední řadě pak je také vhodné řízek doplnit tou správnou přílohou, tedy ideálně upečeným bramborem. Pak je výsledný efekt dokonalý.
Ingredience
Návod na přípravu:
Úplně nejdřív začneme přípravou brambor. Dělají se totiž déle než řízky a bude skvělé, když bude obojí tak čerstvé, jak jen to jde. Proto brambůrky umyjte a osušte, slupku z nich neloupejte ani je nekrájejte. Nasypejte je na plech, který jste předem vytřeli olejem. Posypejte nasekanými bylinkami a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte 40 minut.
Maso omyjte a osušte papírovými ubrousky. Plátky naklepejte z obou stran paličkou, osolte je a případně i opepřete a zakapejte je citronovou šťávou, která řízkům dodá šmrnc a neotřelou příchuť.
Na obalování si nachystejte ne tři, ale čtyři misky. Rozklepněte si vajíčka, z nichž oddělte žloutky od bílků. Žloutky vložte do jedné misky, bílky našlehejte do pěny a vložte do druhé misky. Do třetí nasypejte mouku a do čtvrté strouhanku.
Naklepané a okořeněné maso nejprve obalte v mouce, poté ve žloutku, pak v bílku a nakonec ve strouhance. Aby byla krusta dostatečně silná, pevná a křupavá, zopakujte tento postup dvakrát.
Na kamnech si rozehřejte pánev se silným dnem a rozpusťte na ní sádlo. Když je horké, položte na pánev obalené maso a smažte všechny řízky z obou stran dozlatova. Po sejmutí z pánve nechte řízky na talíři vyloženém pečicím papírem okapat a na každý položte malý kousek másla. Nakonec můžete ještě zvenčí pokapat citrónovou šťávou.
Na talíř pak vložte porci brambor s bylinkami, vedle nich položte báječný a voňavý řízek a nechte si chutnat.