Pečené domácí karbanátky - postup přípravy
Karbanátky z mletého masa, které nejsou smažené, ale zapečené v troubě, jsou chutnou a zároveň zdravou pochutinou, kterou si mohou bez obav dopřát i ti, kteří si hlídají svůj zdravý jídelníček. Doplněné o omáčku připravenou ze zakysané smetany a posypané sekanými bylinkami jsou pak tyhle masové koule naprosto dokonalou večeří, kterou nepohrdnou ani ti nejnáročnější strávníci. Jejich příprava je navíc velmi snadná a zvládnou ji bez obtíží také začátečníci.
Ingredience
Návod na přípravu:
Cibuli oloupejte a ostrým nožem nasekejte na jemné kostičky. Oba druhy mletého masa smíchejte ve společné misce a přidejte k nim sekanou cibuli. Důkladně vše promíchejte.
Brambory oloupejte, za syrova nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k masu. Vyklepněte do misky s masem dvě vajíčka a prolisujte 3 stroužky česneku. Nakonec přidejte sůl a pepř a všechno důkladně propracujte.
Ve vedlejší misce smíchejte natrhané housky s mlékem, nechte je nasáknout a mixérem rozmixujte do kaše. Tu pak také přimíchejte do masové hmoty spolu s nasekanými bylinkami a vložte do lednice asi jednu hodinu chladit.
Plech vyložte pečicím papírem a namažte ho olejem. Z masa tvarujte kuličky, které rozložte rovnoměrně na plech a lehce rozplácněte. Takto připravené vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 až 40 minut.
Zatímco se maso peče, připravte si smetanovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu se zbylým prolisovaným česnekem a zřeďte trochou vody nebo mléka. Zamíchejte a 10 minut před dopečením masových koulí je omáčkou zalijte.
Po dopečení nechte voňavou dobrotu trochu zchladnout a za čerstva podávejte s vařeným bramborem nebo čerstvou zeleninou.
Dobrou chuť.