Makový dort s dýňovým želé a jogurtovým krémem - postup přípravy
Mák, dýňové želé a jogurt. To je lahodná a delikátní kombinace, kterou málokterý dezert překoná. Máte-li chuť na něco dobrého a disponujete trochou volného času, zajděte si nakoupit potřebné suroviny a pusťte se do pečení.
Základ
Želé
Jogurtový krém
Návod na přípravu:
Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přimíchejte po částech hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přisypejte také mák a rozpuštěné a vychladlé máslo. Všechny přísady dobře zamíchejte vařečkou a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Vložte plech do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 35 minut. Po dopečení korpus vytáhněte z trouby a nechte pozvolna zchladnout.
Mezitím připravte želatinu. Dýni oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a důkladně z ní vymačkejte šťávu. Nasypejte dýni do hrnce, zalijte trochou vody a postavte na kamna. Broskve vyjměte z plechovky, nakrájejte na menší kusy a dejte vařit spolu s dýněmi. Vařte všechno zhruba 5 minut a poté přisypejte citronovou a jahodovou želatinu. Důkladně vše promíchejte, odstavte z kamen a nechte vychladnout.
Teď přijde na řadu jogurtový krém. Sladkou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny a přimíchejte k ní bílý jogurt. Všechno vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence. Želatinu rozpusťte ve třetině hrnku horké vody, nechte ji trochu zchladnout a nalijte ji do jogurtového krému. Opět dobře promíchejte.
Strouhaný kokos nechte lehce opražit na suché pánvi dohněda, vysypte je na talíř a nechte vychladnout.
Nyní sestavte dort. Ovocnou želatinu nalijte na vychladlý makový korpus a uhlaďte. Vložte na 30 minut do lednice ztuhnout. Pak na želatinu rozetřete jogurtový krém, vrch zasypejte opraženým kokosem a vraťte zpátky do lednice nejméně na 3 až 4 hodiny, lépe ale přes noc. Následující den pak dort rozporcujte na kousky a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Dobrou chuť.