Domácí tavený sýr - postup přípravy
Kdo by neznal tavené sýry! Takové apetito nebo veselá kráva jsou stálice, jejichž sláva přetrvává spoustu dlouhých let a nejspíš jen tak nevyhasne. Pakliže jste ale nervózní při představě množství konzervačních látek a dochucovadel, pak můžete zapřemýšlet nad tím, zda byste si nechtěli podobnou dobrotu vyrobit i doma.
Ingredience
Návod na přípravu:
Malý kastrůlek do poloviny naplňte vodou a na sporáku přiveďte k varu. Mezitím, než se voda ohřeje, si připravte tvarohovou hmotu. Do kovové či keramické misky vložte tvaroh, vyklepněte k němu vajíčko, přidejte lžičku jedlé sody a dobře promíchejte.
Vedle v misce si rozpusťte máslo a přidejte ho do směsi. Elektrickým šlehačem vyšlehejte všechny ingredience do hladké a jednolité hmoty.
Když voda v kastrůlku vře, položte do ní misku s tvarohovou hmotou a ve vodní lázni za stálého míchání zahřívejte směs, dokud není nezíská hladkou a vláčnou konzistenci. Pak misku z vodní lázně vyjměte ven a případně do směsi přidejte jakékoliv další koření či bylinky podle chuti.
Nyní vezměte uzavíratelnou misku, ve které budete svůj domácí sýr skladovat. Nejlepší jsou oválné misky do mikrovlnné trouby, případně prázdné plastové krabičky od zmrzliny. Nalijte tvarohovou směs do nádoby a nechte při pokojové teplotě stát, dokud zcela nevychladne. Až poté misku zakryjte víkem a vložte do lednice, aby ztuhla.
Z uvedeného množství ingrediencí připravíte zhruba 600 až 650 gramů domácího taveného sýra.
K jeho výrobě nepoužívejte příliš odtučněný tvaroh, který by zkazil chuť výsledného produktu. Nejlepší možností je použít domácí tvaroh z mléka z farmy. To má nejlepší vlastnosti a dobře se s ním pracuje. Kromě toho je také mnohem zdravější.
Přídavek jedlé sody je bezpodmínečně nutný ke správnému zpracování a vysrážení tvarohu.
Při výrobě se dobře bavte, nebojte se zapojit svou kreativitu a přidat do sýrové hmoty také další koření.
Dobrou chuť.