Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodná pomazánka z kefíru, smetany a okurek

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Lahodná pomazánka z kefíru, smetany a okurek - postup přípravy

Máte v lednici zbytky kefíru a zakysané smetany a nevíte, co s nimi? Pak vám poradíme skvělý recept na lahodnou a zdravou pomazánku, se kterou zbytky zužitkujete a kterou navíc potěšíte sebe i svou rodinu. Je to skvělé a neuvěřitelně dobré. Navíc je její výroba velmi zábavná a zajímavá a určitě se vám bude líbit, stejně jako to, že výsledek je velmi zdravý a nutričně hodnotný. Zapomeňte na pomazánky z obchodu, tohle je mnohem lepší.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Zakysanou smetanu a kefír společně rozmíchejte v hluboké misce. Přidejte také sůl a velmi dobře promíchejte. Tuto směs nalijte do gázy složené do několika vrstev a zavažte ji do balíčku. Takto zavěste nad talíř či misku asi na 2 hodiny, aby mohla odkapat veškerá přebytečná tekutina.




Směs v gáze vložte do cedníku a ten zase do misky nebo na hluboký talíř a takto nechte v lednici 1 až 2 dny prokysávat.

Po uplynutí doby vyklopte hmotu z gázy do misky. Nastrouhejte okurky na hrubém struhadle, vytlačte z nich veškerou vodu a přidejte ke smetanové hmotě. Kopr omyjte, důkladně osušte, ostrým nožem nasekejte najemno a přidejte ho také ke směsi smetany. Nakonec prolisujte do misky ještě česnek a přikápněte olivový olej a lžící velmi dobře promíchejte.

Jsou to tzatziki! Anebo ne?



Pokud máte pocit, že je vám tento recept nějaký povědomý, máte rozhodně pravdu. Suroviny jsou stejné, jako na legendární a oblíbený předkrm s názvem tzatziki. Ve skutečnosti je tento recept jednou z variací, ale pro opravdové tzatziki mu chybí ještě jedna drobnost (nebo vlastně dvě).

Tou první je nasekaná máta, která by v pravých tzatziki neměla chybět, a tou druhou je řecký jogurt, který jsme zde nahradili kysanou hmotou z kefíru a smetany. Celkový recept je jinak úplně stejný. Důležité je co nejlepší vymačkání veškeré přebytečné vody jak z mléčné směsi, tak i z okurky. Správné tzatziki musejí být velmi husté!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů