Tvarohový koláč s mákem a rozinkami - postup přípravy
Představte si dezert, který je měkký jako obláček a který je plný báječně sladkého tvarohového krému plněného rozinkami a mákem. Takový dezert není jen vysněný. Recept na něj vám přinášíme v dnešním článku. Pokud tedy máte chuť na něco sladkého, anebo potřebujete doplnit sváteční tabuli něčím sladkým, pak je určený právě pro vás.
Korpus
Maková náplň
Tvarohová náplň
Nejprve připravte korpus. Dva žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem, přidejte hladkou mouku, špetku soli, půl lžičky prášku do pečiva a všechny složky důkladně promíchejte. Získáte hutné těsto, které vyválejte do koule, obalte do igelitové fólie a vložte asi na hodinu odpočívat do lednice.
Po uplynutí doby těsto vmačkejte do obdélníkového plechu vyloženého pečicím papírem, propíchejte ho po celém povrchu vidličkou a vložte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu kolem 15 až 20 minut. Když povrch těsta získá zlatavou barvu, vyjměte plech z trouby a nechte vychladnout.
Mezitím připravte makovou náplň. Do hluboké mísy nasypejte mák, přidejte k němu dvě vajíčka, rozinky, které jste předem v cedníku spařili vroucí vodou a vymačkali, a zahustěte čtyřmi polévkovými lžícemi krupice. Všechny přísady důkladně vymíchejte na jednolitou a hladkou hmotu.
Teď přijde na řadu tvarohová náplň. Smíchejte v míse tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a třemi vajíčky a důkladně elektrickým šlehačem vyšlehejte do hladké a homogenní pěny. Přidejte vanilkový pudink a znovu promíchejte.
Na vychladlý korpus nejprve nalijte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu koláče. Na tu pak přijde tvarohová vrstva, kterou vyrovnejte do roviny.
Vraťte koláč do trouby a pečte na 175 °C 45 minut. Pak snižte teplotu na 150 °C a dopékejte ještě 30 minut. Po upečení nechte ještě 1 hodinu ve vypnuté troubě. Pak rozkrájejte na porce a můžete podávat.