Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sušenky z ořechového těsta plněné šlehačkovým krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Sušenky z ořechového těsta plněné šlehačkovým krémem - postup přípravy

Domácí křehké sušenky se smetanovým krémem a máčené v rozpuštěné čokoládě. Chutnají jako splněný sen všech dětí (i těch dospělých dětí), které užijete jako originální vánoční cukroví, ale i kdykoliv jindy během roku jako vždy připravené pohoštění pro své drahé či pro návštěvy. Vypadají luxusně, a přitom jsou snadné, a i docela levné na přípravu.

Ingredience pro:
20 porcí

Těsto

Náplň

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Změklé máslo vložte do hluboké mísy, přidejte k němu tři čtvrtiny hrnku kukuřičného škrobu a mletých vlašských ořechů. Vyklepněte dvě vajíčka, přičemž z jednoho odstraňte bílek a použijte jen žloutek, a vložte je do mísy k ostatním ingrediencím (bílek odložte na příští použití). Metličkou či elektrickým šlehačem pak vyšlehejte všechny přísady do jednolité krémové hmoty. K přísadám v míse vsypte tři polévkové lžíce kakaového prášku a půl hrnku mouky a důkladně je zapracujte do těsta. Pak přidejte další dvě sklenice mouky a jednu čajovou lžičku prášku do pečiva a ručně začněte hmotu míchat a hníst. V případě potřeby ještě přidejte do těsta trochu mouky, abyste ve výsledku získali hutnou, soudržnou, a nelepivou hmotu.

2. KROK

Zformujte ji do tvaru koule a překrojte ji na dvě poloviny. Pokud chcete, jednu z nich můžete uschovat do lednice na příště a pokračovat jen s jednou dávkou. Anebo můžete zpracovat obě. Polovinu těsta rozválejte na placku silnou kolem 0,5 cm a vykrájejte z ní kulatým vykrajovátkem kolečka, která rozmístěte na plech a dejte je péct na 180 °C asi 20 až 25 minut. Měli byste získat sudý počet koleček, aby bylo možné je později po párech slepovat krémem dohromady.

3. KROK

Mezitím připravte náplň. Do misky vložte změklé máslo, přidejte tři čtvrtiny hrnku moučkového cukru a dvě polévkové lžíce smetany v prášku. Dochuťte vanilkovou esencí a elektrickým šlehačem začněte šlehat na vysoké obrátky a pokračujte v tom, dokud se prášková šlehačka nehydratuje a nenabude na objemu. Pokud by bylo vlhkosti z másla málo, přikápněte do směsi maličko mléka (ale ne moc, aby směs nebyla příliš řídká). Šlehačkový krém pak naplňte do zdobicího sáčku.

4. KROK

Upečená kolečka nechte vychladnout, sloupněte z pečicího papíru a párujte je tak, že spodní stranu pokryjete vrstvou šlehačkového krému ze zdobicího sáčku a slepíte ji s druhým kolečkem. Takto spojte všechny sušenky. Ve vodní lázni rozehřejte nalámanou čokoládu a zapracujte do ní jednu lžíci rostlinného oleje. Berte postupně na vidličku každé slepené kolečko sušenek a celé ho polijte čokoládou. Nechte okapat a rozložte na mřížku. Zbytek čokolády naplňte do zdobicího sáčku a na povrchu všech sušenek vytvořte ozdobné cákance. Nakonec vytlačte proužek čokolády po obvodu každé sušenky a namočte ji v drcených ořeších. Hotové sušenky nechte ztuhnout a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů