Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové palačinky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Bramborové palačinky - postup přípravy

Toužíte po zajímavém a neobvyklém předkrmu? Pak pro inspiraci zalovte ve východoevropských vodách. Právě Rusové, Ukrajinci a příbuzné národy si zakládají na velmi široké škále nejrůznějších variant placek, lívanců a palačinek, které vás ani vaše strávníky zaručeně nezklamou a navíc vnesou nový a svěží vítr do vašeho jídelníčku. No řekněte, už jste někdy slyšeli o tenkých palačinkách z bramborového těsta? Čtěte dále, prozradíme vám, jak takové dobrůtky připravit.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory oloupejte a umyjte. Pokrájejte je na čtvrtiny a vložte je do hrnce. Zalijte je vodou, přidejte sůl a uvařte je doměkka.




Když jsou brambory uvařené, důkladně je slijte a nechte vychladnout, aby se co nejvíce odpařila zbylá voda. Vezměte elektrický mixér nebo šlehač a brambory rozbijte na jemné pyré. Ještě mnohem jemnější, než kdybyste dělali bramborovou kaši.

Mléko nalijte do kastrůlku a přiveďte ho k varu. Když začne jemně vřít, přilijte ho do rozmixovaných brambor.

Do vedlejší misky vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim lžičku soli, prolisujte k nim očištěné stroužky česneku a všechno dobře rozšlehejte. Tuto směs pak přilijte k rozmixovaným bramborám a důkladně rozmíchejte. Nakonec přidejte ještě pět polévkových lžic rostlinného oleje, znovu promíchejte a takto připravenou směs nechte zhruba 25 až 30 minut odpočívat.


Zelené bylinky omyjte a osušte a nožem je nasekejte na jemné kousky. Použít můžete cokoliv od petrželky, kopru, pažitky či jarní cibulky. Podle toho, co vám chutná a co máte rádi. Misku s bylinkami si pak připravte k ruce vedle sporáku.

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje. Když je horká, zmírněte plamen na minimum a nalijte na dno trochu těsta, které rozlijte na tenkou placku. Její povrch pak posypejte trochou zelených bylinek. Když to půjde, otočte velmi opatrně palačinku na druhou stranu. Pozor, jsou velmi jemné a mají sklon se trhat.

Hotové palačinky podávejte samotné, případně plněné houbami, masem nebo zeleninou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů