Okurkový salát - postup přípravy
Zima se nezadržitelně blíží a s ní i vyšší riziko nemocí. Obrňte se proti všem bacilům a posilněte svůj imunitní systém pomocí chutného okurkového salátu, který je dokonale křupavý. Hodit se bude pro každou příležitost a jeho příprava vám nezabere déle jak čtyřicet minut.
Ingredience
K přípravě křupavého okurkového salátu zvolte spíš okurky menšího vzrůstu, které by neměly být přezrálé. Zeleninu pečlivě omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky o šířce cca půl až jeden centimetr, ne více. Okurková kolečka umístěte následně do velké mísy a přidejte k nim oloupanou cibuli pokrájenou na tenčí půlměsíce, prolisovaný loupaný česnek, cukr, ocet a sůl. Všechny suroviny důkladně promíchejte vařečkou, nebo čistýma rukama.
Zeleninovou směs následně přikryjte utěrkou a nechte v lednici marinovat alespoň 24 hodin, aby okurky nasákly dobře všemi chutěmi.
Okurkový salát, který jste nechali marinovat přes noc, vyjměte z chladničky a plňte jej do předpřipravených sklenic (ideálně sterilizovaných, aby se vám vitamínová dobrota nezkazila). Zeleninu není třeba sterilizovat, proto nádoby pečlivě zavíčkujte a uskladněte do spíže nebo sklepa. Zde se dokonale uleží do zimního období.
Poté skvěle doplní jakýkoliv masový nebo bramborový pokrm. Jíst okurkový salát můžete však i samotný. Je prostě bezkonkurenčně lahodný a také křupavý. Pokud máte rádi i nakládané sladkokyselé mrkve, je možné je k okurkám také přidat. Ostatně je jen na vás, jak zásoby vitamínů na chladné měsíce pojmete. Přejeme dobrou chuť.