Zelné placičky s mrkví - postup přípravy
Tato chuťovka ze zelí a mrkve osloví nejen vegetariány, ale i masožravce. Zelné placičky jsou nejen lahodné, ale také zdravé. Dopřát si je můžete k dobrému filmu, nebo lze pokrm servírovat návštěvě. Avšak perfektní budou třeba i k svačince. Jíst se dají jak teplé, tak i studené.
Ingredience
Zelí si nejprve očistěte, omyjte a pak jej nakrouhejte do velké mísy nahrubo. Můžete ho však i nakrájet na drobné nudličky. Poté promněte rukama a nechte stát, aby zelí pustilo šťávu. Tu nakonec slijete.
Nyní si oloupejte mrkev a nastrouhejte ji k zelí také nahrubo.
Dále zeleninu zakápněte zakysanou smetanou, přidejte vejce, jedlou sodu s trochou vroucí vody a také přisypávejte po částech hladkou mouku.
Ze všech surovin vypracujte polotekuté homogenní těstíčko.
Až bude těsto hotové, rozpalte si na pánvi trochu slunečnicového oleje.
Lžící pak tvořte placičky a smažte je dozlatova z obou stran. Po usmažení pokládejte na savé papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
Podávejte placky například s nakládanou zeleninkou, čalamádou, nebo třeba se studenými omáčkami a dipy. Dokonale pokrm ochutí například i zakysaná smetana s česnekem, tatarka, nebo kečup. Zelné placičky budou dokonce i vhodnou přílohou k masovým steakům. Přejeme dobrou chuť.
Tipy na závěr
V případě, že se nemůžete bez masa obejít, je možné samozřejmě do těstíčka nějakou tu uzeninu zakomponovat. Hodit se bude nahrubo nastrouhané vepřové uzené maso, pikantní klobáska, nebo libová šunka a slanina. Použít lze i oblíbené čerstvé bylinky. Vhodná bude pažitka, kopr, nebo petrželka.