Tiramisu roláda - postup přípravy
Pokud máte rádi svěží italské dezerty a nebráníte se netradičním formám, pak je tento recept pro vás přímo ideální. Legendární zákusek Tiramisu bývá obvykle v cukrárnách servírován v podobě řezů nebo dezertu ve skleničce, ale vy si můžete vyzkoušet připravit doma Tiramisu roládu, která potěší malí i velké strávníky. Jednou z ingrediencí je také mascarpone, což je lombardský krémový sýr, ale pokud ho právě nemáte k dispozici, nevěšte hlavu, v tomto dezertu ho můžete nahradit v případě potřeby jemným tvarohem.
Ingredience
Nejprve si uvařte instantní kávu, protože tento recept počítá s již vychladlým nápojem. Na arch pečicího papíru rozložte vedle sebe v řadách cukrářské piškoty, které jste předtím namočili v kávě.
Pokud je dezert určen pouze dospělým, můžete kávu vylepšit přidáním mandlového likéru, který dezertu dodá nezaměnitelnou chuť i vůni. Piškoty neskládejte až k okrajům archu.
Krém připravíte tak, že mascarpone (případně jemný tvaroh, pokud tento sýr nemáte), rozšleháte se smetanou pomocí mixéru tak, že výsledná konzistence bude hladká.
Krémem naplňte cukrářský sáček a pomocí něj vytvořte na vrstvě piškotů stejnoměrnou krémovou vrstvu. Dejte pozor na to, abyste si část krému ponechali.
Krém posypejte částí kakaa a pomocí pečicího papíru dezert opatrně stočte do tvaru rolády.
Alespoň na dvě hodiny dejte roládu do ledničky.
Když je Tiramisu roláda dostatečně vychlazená, odstraňte pečicí papír, potřete její povrch zbylým krémem, uhlaďte jej a můžete jej ozdobit například malými růžičkami krému, vytvořenými cukrářským sáčkem.
Povrch rolády lehce posypejte kakaem a dezert můžete podávat.