Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Francouzské bagetky

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Francouzské bagetky - postup přípravy

Francouzské bagety se prodávají v různých velikostech, ale jdou upéci i malé, aby nahradily české rohlíky. Jejich výroba je jednoduchá, stačí dodržet jen několik pravidel.

Ingredience pro:
1 porce

Na bagetky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Ve větší zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, solí a droždím. Pak přidejte margarín a začněte přilévat vodu. Musí být chladná nejlépe z lednice. Nepřilijte všechnu, ale jen část, vše smíchejte rukou a pak přilijte další část. Pokud po přidání veškeré vody těsto moc lepí, přidejte trochu mouky, dokud nebude hezky tuhé. Pak ho 5 minut zpracovávejte rukou.

2. KROK

Mísu s těstem přikryjte a nechte těsto stát. Pak ho opět 5 minut zpracovávejte a pak nechte dalších 5 minut stát přikryté. Poté těsto dejte na mírně pomoučněný vál a rozdělte ho na části, kdy každá bude mít zhruba 80 gramů.

3. KROK

Z těch vyválejte podlouhlou placku o šířce asi 3 centimetry a silnou 2 až 3 milimetry. Tu poté na délku srolujte do malé bagetky. Ty dejte na plech nejlépe vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi mezery, ještě se zvětší. Ostrým předmětem, jako je třeba žiletka, nařízněte nahoře první vrstvu srolované bagetky. Pak je nechte asi 10 minut kynout.

4. KROK

Mezitím si troubu si rozpalte na 270 °C (nebo alespoň na nejvyšší možnou teplotu, pokud tak vysokou vaše trouba neumožňuje) a dospodu dejte pekáček s horkou vodou, aby se tvořila pára. Bagetky pak pečte 10 minut, pokud nemáte požadovanou teplotu, o chviličku déle. Pak vyndejte pekáček s vodou, teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 10 minut. Po vychladnutí můžete bagetky konzumovat.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů