Jemná piškotová roláda s džemem - postup přípravy
Pro ty, kteří se vyžívají v zákuscích či řezech, bude tato jednoduchá piškotová roláda s lahodnou a velmi jemnou chutí pravým potěšením. Hodí se jako běžný zákusek ke kávě, ale také na slavnostnější příležitosti, a to nejen kvůli výborné chuti, ale také velmi krásnému a lákavému vzhledu. Jak tedy na ni?
Ingredience pro:
10 porcí
Ingredience
Roládu připravíte prostřednictvím následujícího postupu:
- Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.
- Ke žloutkům přidejte špetku soli a mírně zašlehejte, dokud se na povrchu nevytvoří bílá pěna.
- Poté přidejte 50 g cukry a důkladně zašlehejte (směs by měla dosáhnout až dvojnásobného objemu).
- Vyšlehejte bílky do tuhé pěny.
- Zbytek cukru rozdělte na 3 stejné části a postupně ho vmíchejte do bílků.
- Opatrně smíchejte obě části (žloutky i bílky) do jedné směsi.
- Prosejte mouku s práškem do pečiva, postupně je přidávejte ke směsi a důkladně vmíchejte.
- Smíchejte mléko s olejem a po lžících přidávejte do těsta.
- Těsto nakonec opatrně promíchejte do homogenní směsi.
- Připravte si plech s pečícím papírem.
- Nalejte těsto na plech a rozprostřete rovnoměrně do stran.
- Troubu si předehřejte na 170 °C, vložte do ní plech a pečte přibližně 30 minut, dokud povrch těsta nezezlátne.
- Po vyjmutí z trouby ještě za tepla vyklopte těsto na nový pečící papír a sejměte ten původní.
- Do povrchu udělejte několik malých podélných řezů, namažte jej marmeládou a poté opatrně stočte.
- Jakmile roláda vychladne, je potřeba ji dát alespoň na hodinu do lednice.