Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemná piškotová roláda s džemem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jemná piškotová roláda s džemem - postup přípravy

Pro ty, kteří se vyžívají v zákuscích či řezech, bude tato jednoduchá piškotová roláda s lahodnou a velmi jemnou chutí pravým potěšením. Hodí se jako běžný zákusek ke kávě, ale také na slavnostnější příležitosti, a to nejen kvůli výborné chuti, ale také velmi krásnému a lákavému vzhledu. Jak tedy na ni?

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Roládu připravíte prostřednictvím následujícího postupu:




  1. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.
  2. Ke žloutkům přidejte špetku soli a mírně zašlehejte, dokud se na povrchu nevytvoří bílá pěna.
  3. Poté přidejte 50 g cukry a důkladně zašlehejte (směs by měla dosáhnout až dvojnásobného objemu).
  4. Vyšlehejte bílky do tuhé pěny.
  5. Zbytek cukru rozdělte na 3 stejné části a postupně ho vmíchejte do bílků.
  6. Opatrně smíchejte obě části (žloutky i bílky) do jedné směsi.
  7. Prosejte mouku s práškem do pečiva, postupně je přidávejte ke směsi a důkladně vmíchejte.
  8. Smíchejte mléko s olejem a po lžících přidávejte do těsta.
  9. Těsto nakonec opatrně promíchejte do homogenní směsi.
  10. Připravte si plech s pečícím papírem.
  11. Nalejte těsto na plech a rozprostřete rovnoměrně do stran.
  12. Troubu si předehřejte na 170 °C, vložte do ní plech a pečte přibližně 30 minut, dokud povrch těsta nezezlátne.
  13. Po vyjmutí z trouby ještě za tepla vyklopte těsto na nový pečící papír a sejměte ten původní.
  14. Do povrchu udělejte několik malých podélných řezů, namažte jej marmeládou a poté opatrně stočte.
  15. Jakmile roláda vychladne, je potřeba ji dát alespoň na hodinu do lednice.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů