Dezert ala Melba broskve se sušenkami a zakysanou smetanou - postup přípravy
Melba je slavný dezert, který u příležitosti vystoupení sopranistky Nellie Melba v Covent Garden v roce 1892 připravil slavný šéfkuchař Auguste Escoffier. V receptu hrály hlavní roli broskve a vanilková zmrzlina. Dnešní recept se inspiruje chutí broskví, které báječně doplňuje zakysaná smetana a řecký jogurt. Sladké broskvové pokušení se skvěle hodí jako dezert k odpolednímu čaji nebo kávě, je rychle hotový a zvládne jej opravdu každý!
Ingredience
Připravte si formu na pečení nebo jinou nádobu, podle které bude vytvořený základ. Vyložte papírem na pečení nebo potravinovou folií. Vezměte cukrářské piškoty a postupně je namáčejte do broskvové šťávy, která zbyde z kompotu (ve variantě pro dospělé můžete přidat trochu brandy) a po namočení je vložte do formy jeden vedle druhého. Dejte vychladit do chladničky.
Do 100 ml sirupu přidejte 15 g želatiny, vymíchejte krém a přidejte moučkový cukr. Po vyšlehání do pěny dejte chladit do chladničky.
Do ochlazené želatiny přidejte řecký jogurt s vyšším obsahem tuku a zakysanou smetanu. Nakrájejte kompotované broskve a promíchejte s připravenou směsí.
Připravený krém natřete na piškoty uložené ve formě a dejte chladit do chladničky alespoň na 2 hodiny. Poté ještě zbývá připravit broskvové želé.
Zahřejte 350 ml broskvové šťávy a přidejte zbylou želatinu, zamíchejte, zchlaďte a nalijte na jogurtová krém. Opět vložte zpět do chladničky alespoň na 1 hodinu.
Na závěr rozdrťte máslové sušenky (případně jiné dle chuti) a posypte povrch.