Mandlový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy
Připravte si jeden z nejluxusnějších dezertů, jaký jste kdy jedli. Mandlový dort je ideální pochoutkou k odpolední kávě ve všední den, ale hodí se i na oslavy.
Těsto
Krém
Zdobení
Mandle rozmixujte na jemný prášek, který přesypte do mísy. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli. Jakmile vznikne tuhý sníh, vešlehejte do něj cukr.
Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidejte nadvakrát.
Do sněhu opatrně vmíchejte prášek z mandlí a polovinou vzniklého těsta naplňte dortový ráfek, vyložený pečicím papírem. Mandlový základ na dort následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18–20 minut.
Poznámka: Zatímco se první část těsta peče, druhou vložte do lednice.
Po upečení vyjměte mandlový základ z ráfku a nechte ho volně chladnout na chladící mřížce. Stejný postup opakujte také u druhé části těsta.
Mezitím, co korpusy chladnou, připravte krém. Vaječné žloutky vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem. Přidejte smetanu a směs přelijte do rendlíku, ve kterém ji zahřívejte do bodu varu – potrvá to asi 4 minuty.
Jakmile krém začne houstnout, odstavte ho z tepla, přikryjte potravinovou folií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.
Zatímco krém chladne, plátky mandlí pražte, na suché pánvi, po dobu 4–5 minut, do zlatohněda. V samostatné míse vyšlehejte změklé máslo dohladka a postupně do něj vešlehejte vychladlý krém.
Polovinou krému potřete první korpus, který zakryjte druhým korpusem. Ten pokryjte druhou polovinou krému, který naneste i po stranách dortu. Dezert ozdobte opraženými plátky mandlí a vložte ho na 2–3 hodiny do lednice
Tip: Mandlový dort servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky, díky které bude vypadat slavnostněji.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ