Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mandlový dort s vanilkovým krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 49 minut

Mandlový dort s vanilkovým krémem - postup přípravy

Připravte si jeden z nejluxusnějších dezertů, jaký jste kdy jedli. Mandlový dort je ideální pochoutkou k odpolední kávě ve všední den, ale hodí se i na oslavy.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mandle rozmixujte na jemný prášek, který přesypte do mísy. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli. Jakmile vznikne tuhý sníh, vešlehejte do něj cukr. 

Poznámka: Aby se ingredience lépe propojily, cukr přidejte nadvakrát.

2. KROK

Do sněhu opatrně vmíchejte prášek z mandlí a polovinou vzniklého těsta naplňte dortový ráfek, vyložený pečicím papírem. Mandlový základ na dort následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 18–20 minut.

Poznámka: Zatímco se první část těsta peče, druhou vložte do lednice. 

3. KROK

Po upečení vyjměte mandlový základ z ráfku a nechte ho volně chladnout na chladící mřížce. Stejný postup opakujte také u druhé části těsta. 

4. KROK

Mezitím, co korpusy chladnou, připravte krém. Vaječné žloutky vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem. Přidejte smetanu a směs přelijte do rendlíku, ve kterém ji zahřívejte do bodu varu – potrvá to asi 4 minuty. 

5. KROK

Jakmile krém začne houstnout, odstavte ho z tepla, přikryjte potravinovou folií a nechte ho volně vychladnout.

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.

6. KROK

Zatímco krém chladne, plátky mandlí pražte, na suché pánvi, po dobu 4–5 minut, do zlatohněda. V samostatné míse vyšlehejte změklé máslo dohladka a postupně do něj vešlehejte vychladlý krém. 

7. KROK

Polovinou krému potřete první korpus, který zakryjte druhým korpusem. Ten pokryjte druhou polovinou krému, který naneste i po stranách dortu. Dezert ozdobte opraženými plátky mandlí a vložte ho na 2–3 hodiny do lednice 

8. KROK

Tip: Mandlový dort servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit trochou šlehačky, díky které bude vypadat slavnostněji.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů