Nadýchaný jogurtový koláč bez mouky - postup přípravy
Nebudete stíhat rozdávat recepty. Tak úžasný je jogurtový koláč, který se vám právě chystáme představit. Na první pohled je úplně jednoduchý a moc se neliší od běžné bábovky. Na pohled druhý je však jeho struktura naprosto nesrovnatelná. Vláčné a nadýchané těsto na první pohled připomíná japonský pandispan, ale je vlhčí – no prostě lepší. Postup je ale podobný. Tak odhoďte všechno ostatní stranou, nasaďte si kuchařskou zástěru a pusťte se s námi do pečení!
Ingredience
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky a žloutky do zvláštních misek. Nejprve si k ruce vezměte tu žloutkovou, přidejte do ní cukr a vyšlehejte obojí do světlé pěny.
Pak přidejte řecký jogurt, přisypejte škrob a na jemném struhadle ostrouhejte žlutou kůru z jednoho citrónu a metličkou zamíchejte do hladké konzistence.
Nyní nechte žloutkovou misku chvilku odpočívat a vezměte si k ruce tu bílkovou. Elektrickým šlehačem je vyšlehejte do tuhé pěny s kapkou citrónové šťávy.
Ta urychlí tuhnutí bílkového sněhu, zvýší jeho objem a stabilizuje ho. Stačí pár kapek šťávy na špičku nože, anebo podobné množství kyseliny citrónové.
Když je bílkový sníh tuhý, přimíchejte k němu jemně špachtlí směs žloutků s jogurtem a opět zamíchejte do hladka.
Hotové těsto nalijte do kulaté dortové formy, jejíž dno jste předem vyložili pečicím papírem a stěny pomazali máslem.
Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia a dejte péct koláč po dobu 45 minut. Po dopečení nechte dort dojít ve vypnuté troubě, pak ho vyndejte a nechte zvolna zchladnout na pokojovou teplotu.
Povrch dortu před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.