Zapečené brambory se šunkou a cuketou v bešamelové omáčce s dvěma druhy sýra - postup přípravy
Vařené brambory či bramborová kaše jsou skvělé. Někdy to ale může být tak trochu nuda. V tu chvíli přicházejí obvykle na řadu brambory zapečené s nejrůznějšími druhy dalších surovin. A to je teprve nějaká lahoda! Pokud vám na zapékání už pomalu docházejí nápady, poradíme vám další variantu: zapečené brambory s cuketou v jemné omáčce. Kromě toho, že je to ideální recept na léto a na zužitkování úrody cuket, bude to i skvělé zpestření vašeho jídelníčku. A protože jsou mladé cukety skvělé i k masu, představte si, jak skvěle budou chutnat v doprovodu brambor, šunky, zalité bešamelovou omáčkou a doplněné o dva druhy sýra! Zní to dobře?
Ingredience
Ze všeho nejdříve připravte bešamelovou omáčku. V kastrůlku rozpusťte kousek másla, přidejte k němu hladkou mouku a promíchejte. Pak za stálého míchání mouku na másle lehce osmahněte dozlatova a pak přilijte ke směsi tenkým proudem za stálého míchání mléko. Omáčku přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Pak přidejte půl čajové lžičky soli a podle chuti mletý pepř a odstavte z kamen.
Brambory oloupejte a vložte do misky. Přelijte je trochou vody a vložte je na 5 minut do mikrovlnné trouby na plný výkon. Poté brambory nechte trochu zchladnout a pokrájejte je podélně na oválné plátky. Cukety oloupejte a nakrájejte na plátky.
Dno zapékací misky vymažte trochou bešamelové omáčky, rozložte na ni vrstvu bramborových plátků, které posolte a opepřete. Na brambory narovnejte plátky cuket a postříkejte olivovým olejem. Pak přijde vrstva šunkových plátků a strouhaný sýr. Nakonec nalijte opět omáčku, zasypejte její povrch strouhaným parmazánem. Takto vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou suroviny nebo prostor v zapékací misce. Jako poslední vrstva by měla být omáčka sypaná parmazánem.
Zapékací misku vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečte po dobu 40 minut.
Dobrou chuť.