Lahodný italský dezert s krémem Zeppole - postup přípravy
Italské koblihy „Zeppole“ patří bezpochyby do zlaté kolekce středomořských receptů. Kombinace nadýchaného těsta s pudinkem dodává tomuto receptu chuť, kterou milují celé generace. Zkuste si je doma vytvořit i vy – zdaleka to není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Ingredience
Nejprve si připravte krém. To uděláte tak, že rozšleháte metličkou vaječné žloutky s cukrem a několika kapkami vanilkového extraktu. Poté do směsi postupně přidejte 40 g mouky. Ingredience dobře promíchejte, aby v těstě nebyly hrudky. Postupně přilévejte horké mléko a stále míchejte metličkou. Na pánvi se silným dnem vařte krém na mírném ohni. Během toho hmotu míchejte metličkou, aby se neobjevily žádné hrudky. Jakmile krém zhoustne, vypněte plamen a do krému přidejte dle chuti citronovou kůru, která dodá příjemnou chuť a aroma.
Mezitím si připravte těsto. Nalijte vodu do hrnce. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky a také špetku soli. Nyní přidejte do hrnce také zbytek mouky. Vše promíchejte špachtlí do hladka. Zvyšte teplotu a míchejte těsto, dokud se nezačne odlepovat od stěn.
Poté hrnec odstavte z ohně. Když vychladne, zašlehávejte po jednom vejce. Během toho těsto promíchejte. Pokud je těsto tekutější, můžete přidat o 1 vejce méně.
Těsto dejte do cukrářského sáčku a s pomocí něj tvarujte kulaté koblihy. Pečte na plechu po dobu asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Po 20 minutách otevřete dvířka trouby a nechte odstát dalších 5 minut. Takto jsou koblihy dokonale upečené – uvnitř budou vláčné a zvenčí křupavé. Hotové koblihy nechte zchladnout a ozdobte krémem. Na závěr můžete přidat třešničku na dozdobení.