Karamelový máslový krém na cukroví

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
25 minut
ČAS VAŘENÍ
15 minut
NÁROČNOST
Snadná

Karamelový máslový krém na cukroví - postup přípravy

Velmi pevný, odolný a lahodný máslový krém s karamelem se hodí na vánoční cukroví i na zdobení dortů, cupcaků a jiných sladkých dezertů. Je snadný a jen z několika základních surovin.
1. KROK

Kukuřičný škrob rozpusťte v troše mléka, dobře směs promíchejte a prozatím ji odložte stranou.

Do kastrůlku se silným dnem nasypejte cukr a na středním ohni ho za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí do zlatavého karamelu. Dejte pozor, aby se nepřipálil, mohl by potom zhořknout. Neměl by být ale naopak ani příliš světlý, protože by mu pak chybělo specifické karamelové aroma.

2. KROK

Karamel zalijte mlékem. Dejte přitom pozor, abyste se nepopálili, zpočátku bude horká směs hodně pěnit a prskat. Poté vlivem chladného mléka karamel mírně ztuhne, nedejte se tím však vyděsit, jakmile se mléko začne vařit, karamel se opět úplně rozpustí.

3. KROK

Jakmile se karamel v mléce znovu rozpustí, přidejte do směsi sáček vanilkového cukru nebo jednu čajovou lžičku vanilkové esence a půl čajové lžičky soli. Promíchejte a za stálého míchání vlijte do směsi také rozmíchaný kukuřičný škrob a míchejte, dokud směs znovu nezačne vřít.

4. KROK

Pokračujte v míchání, dokud směs nezíská konzistenci hustého pudinku. V tu chvíli ji odstavte ze sporáku, přelijte ji do studené mísy, zakryjte fólií tak, aby ležela přímo na povrchu a nevytvořil se tak škraloup, a nechte karamel vychladnout.

5. KROK

Mezitím nechte změknout máslo a vyšlehejte ho ručním šlehačem do nadýchaného krému. Vychlazený karamelový pudink v misce rozšlehejte šlehačem do jemné textury.

6. KROK

K rozšlehanému karamelu postupně přidávejte máslo a zapracujte ho tak, abyste vytvořili homogenní směs. Jakmile obě ingredience spojíte, pokračujte ve šlehání nejvyšší rychlostí dalších 10 až 15 minut, během nichž se krém spojí do pevné a nadýchané konzistence.

7. KROK

Hotový karamelový krém můžete buďto ihned použít, anebo ho uložte do lednice v uzavíratelné, vzduchotěsné nádobě. Před použitím jej pak nechte několik hodin mimo lednici zahřát a změknout, protože díky máslu hodně ztuhne.

8. KROK

Videopostup krok za krokem


Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 1553 hlasů
Nahlásit chybu
80 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt