Jablkový koláč - postup přípravy
Snadnější už to být nemůže. Příprava tohoto jablkového koláče je snadná a rychlá. Ideální jako odpolední moučník ke kávě, když není času ani energie nazbyt. Pokud se vám zdá běžný štrúdl příliš složitý, tento recept vás okouzlí svou jednoduchostí. Jak na to?
Ingredience
Začneme přípravou těsta. Do hluboké mísy dejte tvaroh, měkké máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Vše vymíchejte špachtlí do hladka. Přidejte prosetou mouku spolu s práškem do pečiva. Nejprve promíchejte špachtlí, poté těsto pořádně prohněťte rukama. Těsto by mělo být měkké, vláčné a homogenní. Nemělo by se lepit na stěny misky ani na vaše ruce. Těsto odložte na moment bokem a připravte si náplň.
Je to velmi snadné – jablka stačí oloupat, zbavit jádřinců a překrojit na poloviny. To je skutečně všechno.
Opět se vrátíme k těstu. To si rozdělte na dvě stejné části, které vyválejte na tvar obdélníků. Oba by měla být přibližně stejné velikosti, tloušťky a tvaru. Těsto se vám bude nejlépe válet na kousku papíru na pečení, aby se nelepilo k desce.
Jednu část těsta poté přesuňte na vyložený nebo vymazaný plech. Na povrch těsta rovnoměrně rozložte poloviny jablek a zasypejte je vanilkovým cukrem a skořicí dle vaší chuti.
Jablka poté překryjte druhou polovinou těsta a při okrajích obě těsta dobře spojte, aby nic nemohlo vytéct ven. Je dobré, pokud šťáva z jablek zůstane uvnitř a vytvoří lahodnou náplň.
Namažte povrch koláče rozšlehaným vaječným žloutkem a dejte do trouby.
Koláč pečte 25 minut v předehřáté troubě na 180 ° C.
Nechte jej úplně vychladnout, poté jej porcujte a podávejte se šlehačkou nebo jen šálkem kávy či čaje.