Pečené vepřové koleno v omáčce z medu a česneku - postup přípravy
Vepřové koleno je česká klasika. Obvykle se nejdřív vaří s bobkovým listem a novám kořením a pak se peče a podává s křenem. My pro vás máme malou obměnu zažitého receptu. Koleno je jenom pečené a naložené se směsí pikantního sladko-pálivého koření. Bude vám chutnat s čerstvým zeleninovým salátkem či jen s kouskem chleba.
Ingredience
Vepřové koleno umyjte a očistěte a pak osušte papírovou utěrkou od zbytků vody. Na celém povrchu kolene proveďte do kůže několik zářezů.
Oloupejte česnek a stroužky vložte celé nebo podélně přepůlené rovnoměrně do zářezů na povrchu vepřového kolene a vetřete do masa sůl a mletý černý pepř.
V misce smíchejte dvě polévkové lžíce medu se stejným množstvím sójové omáčky a hořčice a s dvěma čajovými lžičkami koření na vepřové maso, případně dalším oblíbeným kořením či sušenými bylinkami. Směs zamíchejte, abyste získali homogenní pastu, kterou silikonovou štětkou rozetřete rovnoměrně po celém povrchu vepřového kolene.
Maso vložte do sáčku na pečení masa a důkladně ho uzavřete. Pokud je sáček větší, odstřihněte přebytečný konec. Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia a vložte maso zvolna péct po dobu 150 minut.
Nakonec maso opatrně rozbalte, a pokud chcete, můžete ho vložit do trouby ještě na další půlhodinu bez sáčku, aby se povrch kůže spekl dokřupava.
Kolínko podávejte, jak jste zvyklí, s kupkou křenu a čerstvým chlebem, případně s opečenými brambory a čerstvým zeleninovým salátkem. Hodí se také jako doplněk bramborového či kynutého knedlíku a červeného nebo bílého zavařeného zelí.
Dobrou chuť.