Zavařená vepřová krkovice - postup přípravy
Až ochutnáte domácí zavařené vepřové, rozhodně zanevřete na kupované masové konzervy. Inspirujte se snadným postupem, díky kterému připravíte lahodnou nakládanou krkovici. Na té si můžete pochutnat v kterýkoliv den v roce.
Ingredience
Nejprve si očistěte a odblaňte krkovici. Také ji osušte papírovými utěrkami. Poté maso pokrájejte na větší kusy (jeden celý kus by se měl vejít do sklenice).
Vepřovou krkovici následně umístěte do velké mísy a posypte sušenou petrželí nebo libečkem, sušenou majoránkou, solí, mletým pepřem a přidejte i prolisované česnekové stroužky. Všechny ingredience dobře vmasírujte do masa, a to nakonec umístěte do lednice. Zde by se mělo marinovat alespoň 24 hodin.
Nakládání a zavařování vepřové krkovice
Další den vyjměte marinovanou krkovici z lednice a jednotlivé kusy masa vmáčkněte do sklenic. Nádoby mírně zavíčkujte a umístěte do zavařovacího hrnce, na jehož dno jste položili bavlněnou utěrku.
Vše přelijte vodou (ta by měla sahat zhruba do ¾ sklenic). Vepřovou krkovici zavařujte pozvolna na středním plamenu cca 60 až 90 minut. Uvolněný tuk vyplave na povrch.
Uskladnění zavařené vepřové krkovice a její konzumace
Až bude krkovice zavařená, opatrně ji pomocí chňapek vyjměte z vody, pečlivě utáhněte víčka a nechte zchladnout. V momentu, kdy budou nádoby studené, umístěte maso do lednice. Zde ho můžete skladovat i několik týdnů. Zavařená vepřová krkovice bude výtečná například s klasickým chlebem, s hořčicí, s kyselými okurkami a také s křenem. Přejeme vám dobrou chuť.