Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švédské masové kuličky, které se rozplývají na jazyku

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Švédské masové kuličky, které se rozplývají na jazyku - postup přípravy

Tradiční masové kuličky se smetanovou omáčkou a bramborovou kaší je spojení, které si vychutnáte kdykoli jen budete chtít.

Ingredience pro:
6 porcí

Masové kuličky

Omáčka

Brusinkový džem

Bramborové pyré

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejdříve připravte masové kuličky. Chléb namočte do mléka a rozmačkejte vidličkou. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na pánvi s trochou oleje nebo másla. Petrželku nasekejte nadrobno. Maso vložte do mísy, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, cibuli, česnek, chléb a petrželku. Promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice.

2. KROK

Oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte brambory se špetkou soli. Mezitím připravte brusinkovou směs. Do hrnce vložte mražené brusinky, cukr a trochu vody. Za stálého míchání přiveďte k varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a vařte 5 minut na mírném ohni. Brusinky rozmixujte mixérem a směs nalijte do misky. Nechte je vychladnout.

3. KROK

Navlhčete si ruce vodou a z mletého masa vytvarujte kuličky. Měli byste získat asi 35 masových kuliček. Do pánve dejte trochu rostlinného oleje a opékejte kuličky 4-5 minut z každé strany do zlatova.

4. KROK

Nyní si připravte omáčku. Do pánve po kuličkách přidejte 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky a míchejte. Po dvou minutách přidejte vývar a míchejte, dokud nezhoustne. Přidejte smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu a přidejte masové kuličky. Poté vařte dalších 15 minut pod pokličkou.

5. KROK

Nakonec připravte bramborovou kaši klasickým způsobem a můžete podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů